Legea Educației Ucraina. Parlamentari români, vizită în Ucraina

O delegaţie a parlamentarilor români va efectua o vizită în Ucraina, după ce preşedintele Petro Poroşenko a promulgat noua Lege a Educaţiei care limitează predarea în limbile minorităţilor. 

Aceasta a fost principala concluzie a întâlnirii care a avut loc marţi, la Palatul Parlamentului, între membrii acestei delegaţii şi ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov. 

Ambasadorul a dat asigurări că legea nu exclude în niciun sens luarea în considerare a concluziilor experţilor, după ce vor avea loc şi discuţii de ambele părţi. 

Afirmaţia lui Bankov a venit după ce senatorul PSD Ecaterina Andronescu a întrebat dacă nu era mai bine să nu fie promulgată legea până nu veneau răspunsurile de la autorităţile europene, pentru că, în felul acesta, actul normativ putea fi corectat la timp, în sensul în care există angajamente ferme şi ale statului ucrainean, ca şi ale oricărei ţări. 

"Există, ca şi în România, ca şi în orice stat, procedura de adoptare a legii şi de promulgare. Deci, decizia luată de preşedinte de a promulga legea nu exclude în niciun sens luarea în considerare a acelor concluzii care vor fi date de experţii internaţionali pentru rectificarea situaţiei, dacă va fi cazul", a răspuns Oleksandr Bankov. 

[citeste si]

Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, a arătat, în cursul discuţiilor, că este foarte greu de acceptat ca, dintr-o dată, populaţia de etnie română din Ucraina "să fie văduvită" de dreptul de a învăţa în limba maternă. 

"De aceea, suntem suntem îngrijoraţi şi nu cred că este suficientă doar abordarea curriculară. (...) Cred că abordarea aceasta a minorităţilor trebuie să aibă şi din partea statului ucrainean viziunea europeană. Sunt o mulţime de documente europene care ar trebui respectate de toată lumea. Şi, în acest sens, vă rugăm să vă aplecaţi şi să găsim soluţii de revenire pentru menţinerea şcolilor cu predare în limba romană", a spus fostul ministru al Educaţiei, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel