Legea dării în plată, modificări. Credere, memoriu la CCR

CCR Foto Agerpres
CCR Foto Agerpres

Credere depune la Curtea Constituțională un memoriu amicus curiae, în contextul în care Curtea Constituțională va lua în dezbatere miercuri, 9 octombrie 2019, modificările la legea dării în plată.

Memoriul cuprinde o statistică îngrijorătoare și peste 200 de scrisori ale debitorilor afectați de hotărârile judecătorești. Credere apreciază că, în lipsa unei legiferări a situațiilor de impreviziune (adica acele situații excepționale în care instanța de judecată poate dispune reechilibrarea contractului de credit), legea dării în plată va fi eliminată de la aplicare pe cale jurisprudențială.

Din datele prezentate Curții Constituționale, reiese că deciziile anterioare ale acesteia, pronunțate cu privire la darea în plată, nu sunt aplicate în practică de către instanțele de judecată, extrem de reticente în a adapta contractele de credit ori de a dispune darea în plată. Cu titlu exemplu, pe rolul Judecătoriei Sector 6 București există cel puțin 371 de dosare pe darea în plată în care judecătorii au analizat situația împrumutaților, inclusiv impreviziunea. În 367 de cazuri s-au pronunțat în favoarea băncilor, și doar în 4 cazuri în favoarea împrumutaților.

Din analiza noastră, reiese că această practică este răspândită în majoritatea instanțelor de judecată din țară. În contextul actual, rămași fără o soluție viabilă, consumatorii își pun speranțele în decizia ce va fi pronunțată de către Curtea Constituțională și, alături de ei, ne exprimăm încrederea că, în înțelepciunea sa, onorata curte poate readuce echilibrul în relația contractuală dintre bănci și consumatori, cu respectarea, deopotrivă, a drepturilor și libertăților fundamentale transpuse în Constituția România și rezultate (inclusiv) din jurisprudența și bunele practici europene, transmite Credere.

Asociația Credere pentru Informarea, Consilierea și Educarea Consumatorilor a fost înființată în anul 2018, la inițiativa unui grup de consumatori care în ultimii 9 ani s-au implicat activ în demersuri care au avut drept obiectiv protejarea intereselor consumatorilor de servicii financiar-bancare. Membrii fondatori ai asociației Credere au peste 20 de ani de experiență în materie de protecție a consumatorilor de servicii financiar-bancare, fiind licențiați în economie și drept.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel