Legea consumatorului vulnerabil, amânată un an. Firea: Urmează o iarnă care va goli buzunarele

Facebook Gabriela Firea
Facebook Gabriela Firea

Senatorul PSD Gabriela Firea avertizează că pentru români va urma o iarnă cu facturi extrem de mari la energie şi căldură, pentru că legea consumatorului vulnerabil a fost amânată până în 2022. 

"Cine îi mai protejează pe consumatorii vulnerabili? Varianta legii privind consumatorii vulnerabili, inițiată de guvern, în loc să protejeze cetațenii, servește interesele companiilor furnizoare de energie. Amânarea pentru 2022 a intrării în vigoare a măsurilor pentru consumatorii vulnerabili înseamnă că, pentru aceștia, urmează o iarnă care le va goli buzunarele la finalul anului 2021.

Când PSD s-a aflat la guvernare a plafonat tarifele la energie pentru 3 ani și a aplicat o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, urmând ca pe baza resurselor financiare obținute astfel să fie definit consumatorul vulnerabil.

Printre primele măsuri ale guvernului PNL a fost și anularea taxei de 2% și liberalizarea pieței de energie fără soluții pentru consumatorii vulnerabili", a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Legea, amânată pentru 1 septembrie 2022. Explicaţia Guvernului

Executivul a anunţat că este nevoie de pregătiri administrative din partea primăriilor, a furnizorilor de energie și gaze și a Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială. Astfel, noile subvenții se vor acorda doar din sezonul de iarnă 2022-2023, până atunci rămânând în vigoare cele actuale.

Nivelul veniturilor până la care se acordă ajutoarele pentru încălzirea locuinței, al valorii de referință în funcție de tipul de încălzire, precum și valoarea suplimentului pentru energie, vor fi actualizate anual în mod discreționar de către Guvern și nu în funcție de evoluția veniturilor populației și a prețului de consum al acestor servicii, cum prevedea varianta inițială a draftului. Consumatorii vulnerabili vor fi împărțiți în 4 categorii: din motive de venit, din motive de vârstă (pensionarii), din motive de sănătate (cei care au nevoie de aparate medicale electrice pentru a rămâne în viață sau pentru menținerea stării de sănătate, au probleme psihice, deficiențe locomotorii, de vedere sau de auz) și ca urmare a faptului că au gospodării aflate în zone izolate sau așezări informale, departe de rețelele publice de utilități, scrie ae3r-ploiesti.ro..

Consumatorii vulnerabili din motive de venit vor fi, potrivit proiectului, cei cu venit mediu net lunar de cel mult 810 lei/persoană în cazul familiilor și de 1.445 lei în cazul persoanelor singure.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel