Legea Centenarului Marii Uniri. Sesizarea PNL şi USR, în atenţia CCR

Miercuri, 5 iulie, Curtea Constituţională a României (CCR) va discuta excepţia referitoare la Legea privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului şi Centenarul Marii Uniri. Sesizarea a fost formulată de 70 de deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare PNL şi USR.

PNL a anunţat, în luna mai, că Grupul deputaţilor liberali a înaintat Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate în privinţa Legii Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, pentru forma adoptată de Camera Deputaţilor. 'Forma iniţială a propunerii legislative, propusă de parlamentarii PNL, a suferit modificări substanţiale aduse în a doua Cameră sesizată de majoritatea parlamentară, încălcând principiul bicameralismului statuat în jurisprudenţa Curţii Constituţionale. Astfel, norme care schimbă sensul iniţiativei legislative nu au fost supuse deciziei primei Camere sesizate în acest caz, respectiv a Senatului. În acelaşi timp, nu sunt specificate în mod concret sursele de finanţare şi alocările bugetare necesare acoperirii activităţilor desfăşurate cu ocazia Centenarului', se explica într-un comunicat al PNL.

Potrivit liberalilor, majoritatea parlamentară a impus soluţii legislative care încalcă reglementări constituţionale ce privesc atributul preşedintelui României de a conferi decoraţii şi titluri de onoare în numele statului român. 'Prin forma legii adoptate în Camera Deputaţilor este eludată instituţia preşedintelui României din acest mecanism constituţional, fiind instituite în paralel alte tipuri de medalii şi distincţii prilejuite de aniversarea Marii Uniri, spre a fi acordate prin hotărâre a Parlamentului ori prin hotărâre a Guvernului', susţine PNL, notează Agerpres. Legea privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916 - 1918) şi Centenarul Marii Uniri a fost adoptată la data de 3 mai.

De asemenea, CCR discută, tot miercuri, obiecția de neconstituționalitate formulată de 51 de deputați PNL și USR cu privire la proiectul de modificare a Legii executării pedepselor.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel