Lege majorări salariale. Guvernul vrea să o atace la CCR

Dacian Cioloş a anunţat marţi că Guvernul este nevoit să ceară un control de constituţionalitate în cazul legii prin care se modifică prevederile OUG 20/2016.

"Suntem nevoiţi să cerem un control de constituţionalitate a acestei legi care a fost adoptată şi vreau să fiu foarte clar: această solicitare de control de constituţionalitate vizează doar legea care modifică ordonanţa de urgenţă şi nu ordonanţa de urgenţă ca atare. Deci ceea ce s-a decis prin ordonanţă de urgenţă, indiferent de ce decide Curtea Constituţională, rămâne aplicabil în continuare", a precizat Cioloş, la Palatul Victoria.

Prim-ministrul a afirmat că, după o analiză "la rece" a votului dat de Parlament, se întreabă dacă cei care au votat modificările la Ordonanţa 20 chiar doresc aplicarea acestora.

"Prima întrebare pe care mi-o pun este dacă PSD şi cei care au votat această lege chiar doresc majorările salariale pe care le-au votat. (...) Constatăm că sunt mai multe încălcări ale legislaţiei şi ale Constituţiei pe care nu e posibil să nu le fi conştientizat în momentul respectiv. Nu s-a făcut o dezbatere reală, transparentă a amendamentelor care au fost propuse. Guvernul a solicitat în mai multe rânduri detalii - după cum aţi urmărit şi dialogul între secretarul de stat de la Ministerul Muncii şi unii membri ai comisiei parlamentare. (...) Se discutau şi se votau amendamente care încă nici măcar nu erau formulate clar, pe când procedura şi legislaţia spun foarte clar că e nevoie de un punct de vedere al Guvernului. (...) Guvernul ar fi putut avea posibilitatea să dea nişte calcule precise legate de impact", a explicat Cioloş.

El a adăugat că "nu se poate ca parlamentarii să nu fi ştiut de existenţa Legii responsabilităţii fiscal-bugetare" potrivit căreia cu 6 luni înainte de alegeri parlamentare "nu se mai adoptă acte normative care vizează măriri de salarii".

"Dacă s-ar fi dorit într-adevăr ca această lege adoptată să fie constituţională şi să fie aplicabilă, s-ar fi respectat principiul bicameralismului care spune că o lege ce este modificată fundamental faţă de formula adoptată de cealaltă cameră este întoarsă la camera iniţială pentru a fi discutate şi votate amendamentele", a subliniat prim-ministrul, precizând totodată că este treaba Parlamentului să decidă în ceea ce priveşte aspectele legate de cvorum.

Dacian Cioloş a amintit că ordonanţa este în Parlament de câteva luni de zile.

"Dacă s-ar fi dorit să se facă aceste modificări, să se vină cu creşteri de salarii argumentate, mai mari decât cele propuse de Guvern, ar fi fost timp pentru o dezbatere reală şi pentru a veni cu argumente consistente şi neatacabile", a adăugat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel