Lege învățământ Ucraina. Grapini: Precedent extrem de periculos

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a reacţionat, joi, 7 septembrie, de la Bruxelles, la informaţiile alarmante sosite din Ucraina, pe tema drepturilor minorităţilor, privind noua Lege a Învăţământului, adoptată de Rada Supremă a Ucrainei.

Cheia stă în articolul 7 al acesteia, care vizează învățământul în limbile minorităților naționale. Pe scurt, legea ar urma să ducă la eliminarea şcolilor româneşti din Ucraina.

MAE al României a remis un comunicat oficial în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de adoptarea noul act legislativ şi susţine că tema învăţământului în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina se va afla prioritar pe agenda secretarului de stat Victor Micula, care se va deplasa la Kiev săptămâna viitoare.

Umanista Maria Grapini a tras un semnal de alarmă ferm: "România, prin institutiile oficiale si responsabile, nu are voie să-şi abandoneze semenii din Ucraina! Se naşte un precedent extrem de periculos, de neadmis! Convenţia Cadru pentru minorităţile naţionale este un document Biblie pentru toată lumea! Aceasta impune, clar şi apăsat, că statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparţinând unei minorităţi naţionale de a învăţa limba sa maternă! Solicit autorităţilor române să se implice urgent în această chestiune, pe care o consider de o gravitate majoră! Preocuparea lor şi atât nu ajunge!".

[citeste si]

Europarlamentarul PPU-sl se va deplasa în Ucraina, în perioada 29 oct -1 noiembrie, unde îl va interpela direct pe ministrul Educatiei. Grapini este membru al Adunării Parlamentare Euronest şi raportor pe Raportul numit "Femeile din Ucraina în piaţa muncii".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel