Lege CONTROVERSATĂ, la mâna lui Iohannis. Declic: Are potențialul să distrugă

Organizația Declic cere oamenilor să semneze o petiție pentru ”a-l întoarce” pe Klaus Iohannis din drum.

”Președintele Klaus Iohannis va decide, în următoarele zile, dacă va promulga sau nu noua lege a spațiilor verzi. Este vorba de o lege care, odată trecută de Președinte, are potențialul să distrugă sute de parcuri din întreaga țară. Primăriile vor avea puterea să decidă dacă acestea vor fi betonate sau chiar transformate în cartiere de locuințe ori mall-uri.

Am lansat o petiție prin care-i cerem Președintelui să trimită legea înapoi în Parlament, spre re-examinare. Îi solicităm să ne protejeze parcurile și celelalte zone verzi din orașe.

Ne-am propus să-i trimitem petiția imediat ce strângem 10 000 de semnături, dar avem doar 1000. Suntem contratimp, Klaus Iohannis poate promulga în orice moment legea, așa că trebuie să ne mobilizăm rapid și în număr mare.

Poți să semnezi și să distribui și tu petiția prin care cerem salvarea parcurilor?

Textul noii legi a eliminat prevederile privind procentul de teren pe care se poate construi într-un parc.. Dacă intră în vigoare, autoritățile locale vor putea decide, de exemplu, betonarea întregii suprafețe verzi.

De asemenea, noua lege permite proprietarilor de spații verzi să schimbe destinația terenului. În prezent, spațiile verzi retrocedate trebuie să rămână spații verzi. Nu va mai fi așa, dacă noua lege este promulgată de Președinte. Închipuie-ți un primar care are prieteni printre dezvoltatorii imobiliari. Va putea autoriza ca în locul parcurilor să apară cartiere de locuințe, parcări sau mall-uri.

În afară de prevederi scrise parcă pentru cei ce vor să construiască în parcuri, legea conține și erori pur și simplu absurde. Parcuri precum Herăstrău, Cișmigiu, Parcul Carol I din București, Parcul Central din Cluj-Napoca, Parcul Nicolae Romanescu din Craiova și multe altele NU MAI SUNT PARCURI. Pur și simplu parlamentarii au scos un paragraf din fosta lege și zeci de parcuri și-au pierdut statutul.

Toate aceste prevederi dezastruoase pentru zonele verzi vor deveni realitate dacă Președintele promulgă legea aflată deja într-un dosar de pe biroul său. Dar avem motive să sperăm că nu o va face, dacă-i cerem asta în număr mare. La fel s-a întâmplat în 2019, când i-am solicitat să întoarcă în Parlament o lege cu potențial distructiv pentru râuri. A înțeles argumentele noastre și legea a fost trimisă parlamentarilor pentru re-examinare.

Haide să-i spunem, în număr mare, că de data aceasta parcurile au nevoie de o mână de ajutor. Dacă ajungem la 10.000 de semnături îi trimitem, la prima oră, petiția noastră. Te implici și tu? Durează un minut, dar semnătura ta poate salva unul din parcurile prin care te plimbi”, a transmis organizația Declic.

VEZI AICI PETIȚIA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel