Lege bănci. UE cedează în fața marilor bănci

 Uniunea Europeană a renunţat la un proiect de lege care ar fi forţat marile bănci din blocul comunitar să se dividă, pentru a reduce riscul de a deveni "prea mari pentru a fi lăsate să dea faliment", informează Reuters. 

O reformă structurală a sectorului bancar din UE propusă în 2014, relativ târziu după criza bancară din 2007-2009, trebuia să fie răspunsul Europei la aşa-numita 'regulă Volcker', denumită după fostul preşedinte al Rezervei Federale americane, Paul Volcker, care împiedică băncile de pe Wall Street să facă speculaţii cu banii clienţilor lor. 

Proiectul legislativ din UE oferea organismelor de reglementare puterea de a forţa băncile să se separe de activităţile de trading, dar, până la urmă, iniţiativa s-a împotmolit în detaliile cu privire la criteriile ce urmau să fie utilizate pentru a decide această separare. 

Comisia Europeană a anunţat marţi că retrage măsura în lipsa unui acord previzibil în viitor. 

"În plus, principalul motiv referitor la întărirea stabilităţii financiare a fost soluţionat prin alte măsuri de reglementare în sectorul bancar, principalul fiind intrarea în vigoare a prevederilor privind uniunea bancară", a apreciat Executivul comunitar. 

Suedezul Gunnar Hoekmark, cel care a promovat măsura în Parlamentul European, a apreciat că Executivul comunitar a luat decizia corectă. 

"Cred că împărţirea băncilor universale prin separarea activităţilor de retail de cele de investiţii şi trading ar crea instabilitate şi ar afecta investiţiile într-un sistem bancar mai dinamic", a spus Hoekmark. 

În urma deciziei Uniunii Europene, Marea Britanie a rămas singură cu iniţiativa sa denumită Vickers Reform", care obligă băncile britanice să separe activităţile de retail de cele de investiţii până în 2019, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel