Lege avocați condamnați. CCR, decizie

Avocati
Avocati

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, marţi, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi ale articolului 27 din legea pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, care prevăd că apărătorii nu mai pot profesa dacă au fost condamnaţi penal. 

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, (...) a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art.27 lit.d) din Legea nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, sunt constituţionale în raport cu criticile formulate", se arată în decizia de marţi a CCR.

În schimb, Curtea Constituţională a admis, tot marţi, excepţia de neconstituţionalitate cu privire la articolul 14 litera a), din Legea nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, constatând că sintagma "de natură să aducă atingere prestigiului profesiei" este neconstituţională. 

"Curtea a constatat că sintagma 'de natură să aducă atingere prestigiului profesiei' din cuprinsul articolului 14 litera a) din Legea nr.51/1995 contravine articolului 1 alineatul 5 din Constituţie, redactarea acesteia fiind lipsită de claritate şi precizie, având în vedere că nu se precizează în mod clar acele infracţiuni care aduc atingere prestigiului profesiei de avocat. Aşa fiind, necircumstanţierea expresă a acelor infracţiuni care sunt de natură să aducă atingere prestigiului profesiei de avocat lasă loc arbitrariului, făcând posibilă aplicarea diferenţiată a sancţiunii excluderii din profesie, în funcţie de aprecierea subiectivă a organelor competente", se precizează în comunicat. 

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, relatează Agerpres.

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy