Lecție de viață oferită de tânăra numită „cea mai urâtă femeie din lume”

Viața unei femei care a fost hărțuită din adolescență pentru felul în care arată este subiectul unui nou film.

Filmul a avut premiera în cadrul festivalului „South by Southwest” din Austin, Texas, relatează BBC.

Lizzie Velasquez avea 17 ani când, în timp ce căuta muzică pe internet, a dat peste un videoclip de pe YouTube intitulat „Cea mai urâtă femeie din lume”. Nu se aștepta ca femeia care apărea în videoclip să fie chiar ea. Filmulețul avea 8 secunde și fusese urmărit de peste 4 milioane de ori.

„Am fost șocată”, a povestit Lizzie. „Însă când am început să citesc comentariile am fost cu adevărat consternată”, a continuat ea.

De ce au păstrat-o părinții?”, se întreba unul dintre comentatori. „Dați-i foc!”, spunea altul. Unii internauți spuneau că ar trebui să se sinucidă. Un utilizator spunea că dacă ar vedea-o pe stradă ar orbi. Erau mii de comentarii, iar Lizzie nu s-a putut abține să nu le citească pe toate.

„Am plâns multe nopți. Ca adolescentă, credeam că viața mea se terminase. Nu puteam să vorbesc cu nimeni, nu am spus niciunuia dintre prietenii mei, eram atât de șocată că se întâmplase așa ceva”, a explicat tânăra.

Lizzie era obișnuită să fie hărțuită în fiecare zi pentru felul în care arăta. Născută cu două afecțiuni rare – sindromul Marfan și lipodistrofie – corpul său este incapabil de a acumula grăsime, indiferent cât de mult mănâncă.

„Este insuportabil pentru o fată de 13 ani să fie hărțuită încontinuu”

În prima ei zi de grădiniță colegii de clasă s-au ferit de ea, speriați. Acum, la 26 de ani, are 1,57 m și cântărește aproximativ 27 de kilograme. Cu ochiul drept nu vede deloc, iar cu celălalt vede cu greutate. Și-a petrecut o mare parte din viață prin spitale: a suferit intervenții chirurgicale la ochi, la urechi, o reconstrucție completă a piciorului, a făcut teste ale densității oaselor și teste de sânge. Abia anul trecut medicii au reușit să îi pună un diagnostic.

Uneori nu are energie din cauza afecțiunilor de care suferă, iar corpul său are nevoie de mult timp pentru a lupta împotriva infecțiilor. În noiembrie anul trecut a fost internată în spital din cauza unor probleme cu esofagul. Are probleme recurente și cu piciorul drept care i se fracturează ușor deoarece nu are grăsime pe talpă.

Însă Lizzie este o luptătoare și spune că nu se dă bătută: „În adolescență obișnuiam să mă uit în oglindă și îmi doream să-mi dispară sindromul. Îl uram pentru că mi-a cauzat atât de multă durere de-a lungul vieții. Este insuportabil pentru o fată de 13 ani să fie hărțuită încontinuu”.

Originară din Texas, Lizzie a avut la naștere doar 1,2 kilograme. Doctorii le-au spus părinților că, probabil, o vor îngriji toată viața. Le-au spus că este foarte posibil ca fata lor să nu vorbească, să nu meargă și să rămână total dependentă de ei, pentru tot restul vieții. Nu știau ce speranță de viață ar putea avea.

Hotărâți să îi ofere fetei lor o viață plină de dragoste, părinții Rita și Lupe au explicat că nu s-au gândit niciodată „de ce li se întâmplă lor acest lucru”. Erau nerăbdători să o ducă pe fiica lor acasă și să înceapă o viață nouă.

Lizzie, care a absolvit Universitatea de Stat din Texas, specializându-se în comunicare, a povestit pentru BBC că tocmai datorită acestei atitudini a părinților săi a reușit să gândească pozitiv chiar și atunci când era jignită la școală sau când oamenii își băteau joc de ea pe stradă. Când era copil, părinții i-au spus să meargă la școală cu capul sus, să zâmbească și să fie drăguță cu toată lumea, indiferent de felul în care oamenii se purtau cu ea. Mesajul părinților s-a întipărit în mintea lui Lizzie, iar acum ea spune că l-a iertat pe cel care a postat filmulețul de pe YouTube în urmă cu 9 ani.

„Nu știu prin ce trece acea persoană. Viața mea e grea uneori, dar viața acelui om ar putea fi și mai dificilă”, a comentat ea.

Citește și: O femeie, filmată goală în autobuz, pe scaunul șoferului

„Nu am să fiu o victimă, ci am să fac o schimbare”

Cu timpul, Lizzie a decis să încerce să schimbe ceva în jurul ei. Și-a lansat propriul canal de YouTube pentru a le arăta oamenilor cine era persoana din spatele „celei mai urâte femei din lume” și pentru a-i învăța pe alții să fie încrezători în ei înșiși și să se simtă bine în propria piele. Are în jur de 240.000 de abonați la canalul său, iar un discurs pe care l-a ținut în 2013, numit „Cum te definești?”, are peste 7 milioane de vizualizări pe YouTube.

Lizzie spune că a creat o comunitate uimitoare în jurul ei în mediul online, iar oamenii care au fost hărțuiți la rândul lor îi împărtășesc propriile experiențe.

Alături de Tina Meier, a cărei fiică s-a sinucis după ce a fost hărțuită online, Lizzie face lobby pe lângă membrii Camerei Reprezentanților din Congresul SUA pentru ca aceasta să voteze prima lege federală împotriva hărțuirii. Dacă legea ar trece, toate școlile ar trebui să înregistreze fiecare act de hărțuire și ar primi fonduri pentru a combate fenomenul.

Acum, viața lui Lizzie și lupta ei împotriva hărțuirii sunt în centrul unui documentar lansat la sfârșitul săptămânii trecute. Regizoarea Sara Hirsch Bordo spune că filmul nu este doar despre Lizzie, ci este o poveste universală despre toți cei care au fost hărțuiți vreodată.

„Triumful său în fața adversității și traversarea unei experiențe dureroase sunt universale. Oamenii erau însetați să audă o poveste în care cineva îi înfruntă pe agresori și spune”, a explicat Bordo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel