Le Monde: Justiția, amenințată de Ponta. Laude pentru Horia Georgescu

Reacțiile ambasadelor vestice la acțiunile DNA-ului sunt de natură să întărească Justiția din România, amenințată de premierul socialist al României, Victor Ponta, scrie în Le Monde corespondentul cotidianului francez în România, Mirel Bran. Jurnalistul laudă însă prestația Agenției Naționale de Integritate, despre care spune că dă "fiori" politicienilor.

În materialul "Când Europa dă un suflu justiției din România", Le Monde, sub semnătura lui Mirel Bran, vorbește despre operațiunea de extirpare a corupției din politica românească, începută de procurorii DNA. Mai departe, cotidianul francez arată că hărnicia anchetatorilor din România nu a trecut neobservată de ambasadorii statelor vestice, care au salutat acțiunile DNA ca pe un semnal pozitiv.

"Reacțiile ambasadelor țărilor vestice din București sunt așteptate să întărească justiția din România, amenințată de actualul premier socialist al României, Victor Ponta. Dl. Ponta s-a solidarizat sistematic cu oamenii politici condamnați pentru corupție. Au existat mai multe tentative de a modifica legislația și de a reduce puterea procurorilor anti-corupție, dar presiunile venite dinspre Bruxelles și Washington au prevenit asta", scrie Mirel Bran.

Bran, care a dedicat un material Agenției Naționale de Integritate și în iulie 2013, laudă eficacitate instituției condusă de Horia Georgescu.

"În plus față de parchetul anticorupție, România a adoptat în 2007 înființarea unei instituții care da fiori reci oamenilor politici: Agenția Națională de Integritate (ANI), instituție însărcinată cu supravegherea averilor funcționarilor din administrația centrală și locală. În fiecare an, în luna mai, aceștia au obligația de a completa o declarație de avere pe care ANI o face publică. Această obligație revine șefului statului și consilierilor săi, parlamentarilor, șefului guvernului, miniștrilor și aparatelor de stat, șefilor de servicii secrete, primarilor și consilierilor locali și județeni".

Citește și: Le Monde: Intrarea României în Schengen, miza afacerii primarilor incompatibili


Pe scurt, majoritatea administrației publice centrale și locale trebuie să treacă acest examen de transparență impus de lege, notează corespondentul Le Monde.

"Am muncit mult pentru punerea în aplicare a acestui mecanism, cu toate că nu exista un astfel de model în altă parte", spune Directorul ANI, Horia Georgescu, un jurist de 37 de ani.

"Agenția noastră este fructul muncii unei echipe de tineri specialiști. Am fost întotdeauna sub presiune iar unii politicieni ne-au criticat constant, bugetul ne-a fost redus iar inspectorii sunt uneori amenințați. Însă nu vom ceda.", spune Horia Georgescu, pentru Le Monde.

"Flagelul corupției este departe de a fi eradicat în România. ANI și DNA mai au multe de făcut. Dar „curățenia" a fost lansată de o generație tânără care visează la o altă Românie. La București, Uniunea Europeană își găsește un suflu nou", conchide Mirel Bran.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel