Lazea: S-a încetățenit ideea că 3% deficit bugetar este normal. Greșit

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Economistul-șef al Băncii Naționale Române a făcut declarații într-o conferință de specialitate.

Economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, a declarat că în România s-a încetățenit ideea că 3% deficit bugetar este o normalitate, dar în anii de creștere economică mare ar trebui să fim pe zero sau să avem un mic surplus or deficit, conform Agerpres.

„La noi s-a încetățenit ideea, greșită, că 3% deficit bugetar este normalitate. Când de fapt 3% este deficitul la care trebuie să ajungi în cel mai rău an, când creșterea este negativă, când ai criză şi aşa mai departe. Cu alte cuvinte, normalitate este să fim undeva în jur de zero, pe un mic surplus sau un mic deficit. Acolo trebuie să stai în anii de creștere economică robustă", a spus Lazea la o conferință de specialitate.

Cu deficit mare se poate trăi doar când este pace în lume

Potrivit lui Valentin Lazea, restul țărilor au înțeles că un deficit bugetar mare se traduce aproape automat într-un deficit extern mare și „se poate trăi cu deficit mare doar când este pace în lume", dar în momentul în care situați externă se deteriorează statul trebuie să ia măsuri sau să lase piața să regleze situația, fapt care se traduce prin inflație şi deficite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel