Laszlo Tokes proclamă 2013 anul autonomiei

tokes
tokes

Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) și Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) vor organiza o serie de acțiuni menite să promoveze „autonomia și federalismul", a anunțat, vineri, europarlamentarul Laszlo Tokes, proclamând anul 2013, anul autonomiei.

În prima conferință de presă susținută în acest an la biroul său europarlamentar de la Oradea, Laszlo Tokes a declarat: "Am proclamat anul 2013 anul autonomiei, pentru noi va fi anul autonomiei, care este o valoare europeană, o instituție democratică. Autonomia în cadrul federalismului, pleacând de la existența sa deja în Europa și având în vedere de a fi creată și în Bazinul Carpatic – ar putea constitui viitorul nostru politic și național”, citează NewsIn.

Laszlo Tokes își dorește ca discuțiile privind aceste obiective să-i reunească pe toți reprezentanții comunității maghiare, apreciind că probleme majore ale maghiarilor din România nu pot fi rezolvate într-un "cadru privat" între UDMR și Guvern. „Reînnoiesc propunerea mea de acum 23 de ani privind revitalizarea colaborării maghiaro-maghiare în cadrul Forumului de Mediere al Maghiarilor din Transilvania, pentru ca deciziile luate acolo să reprezinte cu adevărat interesele ungurilor din bazinul carpatic, să organizăm o masă rotundă maghiaro-maghiară pe problemele majore ale maghiarilor din România în relațiile cu majoritatea românească, iar acest lucru nu se poate face în cadru privat între UDMR și Guvern”, a mai spus Laszlo Tokes.

O opinie similară a avut și liderul PPMT, Toro Tibor, acesta anunțând că, în momentul de față, se lucrează la un calendar al acțiunilor din acest an menite „să promoveze autonomia și federalismul”.

„Ne vom concentra pe diferitele forme de autonomie comunitară – autonomia teritorială și culturală a localităților cu statut special, vom continua să promovăm ideea de federalism. Salutăm anunțul făcut de noul guvern cu privire la intenția de modificare a Constituției, pentru că acesta este un bun prilej să ne promovăm demersurile. Dar, anul autonomiei nu înseamnă doar anul promovării proiectelor legislative, ci și o amplă mișcare populară pentru promovarea autonomiei. Vom iniția o serie de astfel de mișcări, pentru că noi credem că numai prin acțiuni complexe se poate promova acest proiect politic. Avem exemplul celor din Catalonia, care se manifestă în stradă de ziua lor națională. Acest lucru ne dorim și noi, ca Ținutul Secuiesc și Zona Partium să fie recunoscute ca regiuni istorice cu statut special. Avem nevoie de o presiune, în sens pozitiv, față de sfera politicului, iar dacă sute de mii de oameni se alătură acestui demers, Parlamentul, oricât de majoritar ar fi, trebuie să ia în considerare acest demers”, a spus președintele PPMT, Toro Tibor.

Ulterior, Laszlo Tokes a precizat că cele două formațiuni vor acționa împreună pentru punerea în practică a acestor demersuri, iar metoda principală pe care o vor folosi va fi cea a "democrației directe, impunerea voinței maselor, o practică absolut democratică, de care perioada comunistă ne-a dezobișnuit. De altfel, acest lucru s-a întâmplat și la Revoluția de la Timișoara”, a completat europarlamentarul.

 În cadrul conferinței de presă, atât Tokes, cât și Toro Tibor, precum şi vicepreședintele PPMT, Szilagyi Zsolt, au criticat și acordul de colaborare semnat între UDMR și USL în luna octombrie a anului trecut, pe care liderii maghiari l-au numit „pactul secret dintre UDMR şi USL” prin care "UDMR şi-a trădat propriul electorat".

„Prin acest pact UDMR şi-a trădat propriul electorat, continuând practica minciunilor prin care a reuşit la fiecare alegeri parlamentare să ajungă la guvernare. Acum, însă, România are cel mai prost Parlament din ultimii 23 de ani și nu face notă discordantă nici facțiunea UDMR. Îl putem cita aici pe tovarăşul Nicolae Ceauşescu care spunea «fără deosebire de naţionalitate»” , a mai notat Tokes, ironic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel