László Tokes: Cerem dreptul la autonomie în schimbul teritoriului

190718-laszlo-tokes
190718-laszlo-tokes

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) Tőkés László, a afirmat sâmbătă, la Tuşnad, că în România, maghiarii trebuie să se aşeze la masă cu românii pentru un dialog de la egal la egal, în vederea obţinerii drepturilor în locul teritoriului pierdut.

Tőkésa afirmat sâmbătă, la Tuşnad, că în România este nevoie de o înţelegere, de un dialog între naţiuni, însă acestă discuţie trebuie să fie de la egal la egal ca naţiune cu naţiune. Politicianul a accentuat că, dacă maghiarii au pierdut teritoriul, cer în schimbul acestuia dreptul la autoderterminare, conform NewsIn..

"Dacă am pierdut teritoriu, cerem în schimb drepturi, inclusiv dreptul la autodeterminare naţională limitată, dreptul la toate tipurile de autonomie", a spus Tőkés László.

Preşedintele CNMT şi-a exprimat îngrijoarea că din Bazinul Carpatic emigrează tot mai mulţi maghiari, numărul lor scăzând în ultimii 30 de ani cu un milion, ceea ce înseamnă mai mult decât pierderile suferite în cel de al doilea război mondial. Politicianul a precizat faptul că în privinţa reorganizării administrative a României maghiarii nu vor negocia.

Totodată, Tőkés a criticat UDMR, afirmând că ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional a semnat documentul privind descărcarea de gestiune arheologică de la Roşia Montana, astfel fiind eliminat unul dintre obstacolele deschiderii minei de aur. Politicianul a accentuat că se teme că şi ministrul Mediului, Borbély László, va da undă verde deschiderii minei.

"Vedem unde duce politica oportunistă, în care cel asuprit îşi exercită puterea laolaltă cu asupritor", a spus Tőkés László.

Europarlamentarul a vorbit la Tuşnad şi despre refuzul Tribunalului Bucureşti de a înregistra Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), citând din hotărârea instanţei, potrivit căreia organizaţia politica are ca scop "reprezentarea interesului unei comunitatăţi şi nu a interesului naţional".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel