EXCLUSIV  Laserul de la Măgurele, controversă. Zamfir, după declarația Corinei Crețu: Nu are nicio atribuție

Corina Crețu
Corina Crețu

Acad. Nicolae Zamfir, director general IFIN - HH (Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei), director proiect ELI - NP a făcut precizări după ce Corina Crețu a susținut că finalizarea proiectului de la Măgurele este pusă în pericol. Mesajului comisarului european a venit chiar în ziua în care laserul de la ELI a atins cea mai mare putere din lume. 

În ziua în care laserul de la Măgurele a atins un record mondial, Corina Crețu a anunțat pe Facebook faptul că finalizarea proiectului ELI este în pericol. Comisarul european a făcut un apel la autorități să finalizeze litigiul existent între Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) și consorţiul european EuroGammaS (EGS) privind realizarea Sistemului Fascicul Gamma de la Măgurele. 

Acad. Nicolae Zamfir a declarat că proiectul nu este pus în pericol de un litigiu de natură juridică. Profesorul consideră că este de mirare faptul că, în acest proiect, Comisia Europeană se amestecă într-un contract comercial.

Citește și: Sistemul Fascicul Gamma de la Măgurele. Corina Crețu: Sunt îngrijorată

Sistemul de Fascicul Gama este unul dintre echipamente

"Vreau să fac o precizare. Doamna Crețu a declarat că proiectul ELI este în pericol deși i-am explicat, la întâlnirea care a avut loc la Comisia Europeană, că sistemul de Fascicul Gama este unul dintre echipamente. Este un echipament foarte important, sigur că da, dar nu afectează în niciun fel echipamentul care este cel mai important, laserul de mare putere. A intrat în dificultate acest contract cu sistemul Gamma din cauza faptului că cei care au semnat contractul, care au câștigat licitația în 2014, nu și-au făcut datoria. Și conform contractului, în momentul în care o parte nu își face datoria, am reziliat contractul în ideea că putem să facem o nouă procedură, mai avem bani, deci nu cerem buget suplimentar, ca să realizăm acest sistem Gama așa cum am avut plănuit să fie centrul ELI.

Ideea este că noi am reziliat contractul, iar cealaltă parte ne-a dat în judecată ca să nu recunoască judecătorul această prejudiciere. Este o dispută care este la nivel juridic, ei nu și-au făcut datoria, timp de trei ani nu au început instalarea sistemului și au invocat diverse motive care noi considerăm că sunt pretexte, unele chiar copilărești, însă rămâne justiția să decidă. Nu poate fi blocat întregul proiect ELI NP, eu mă mir că CE (Comisia Europeană) se amestecă într-un contract comercial al unui proiect. Nu are nicio atribuție. Atâta timp cât în regulamentul proiectelor care sunt finanțate din fonduri europene nu se prevede nici aprobare, nici intervenție în modul de implementare, eu cred că trebuie să fim trași la răspundere la sfârșitul zilei dacă nu ne facem datoria și nu prezentăm proiectul așa cum a fost decizia. Deocamdată este în implementare. Iar ca dovadă că 'nu iese proiectul', chiar astăzi, echipa care se ocupă de laser a atins cea mai mare putere din lume. Este o știre extraordinară pentru comunitatea științifică. Doamna Crețu nu înțeleg de ce intervine", a declarat Nicolae Zamfir pentru DC News. 

Citește și:SRI, precizări după criza apei din Bucureşti

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel