Klaus Iohannis, vizită oficială în Spania. Românii care vor cetățenie spaniolă îi cer sprijinul

Foto: Facebook / Klaus Iohannis
Foto: Facebook / Klaus Iohannis

Începând de luni 13 iulie, Președintele României va efectua o vizită oficială de trei zile în Regatul Spaniei. Pe lângă întâlnirile cu oficialitățile spaniole, președintele se va întâlni și cu reprezentanții comunității românești din Spania.FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa) a trimis o solicitare prin care cere Președintelui României ca în vizita pe care o va efectua în Regatul Spaniei să susțină cauza românilor care locuiesc în Spania.

Românii din Spania se plâng de abuzurile statului spaniol, care îi discriminează la sosirea în țară, solicitându-le taxe și întârziind nepermis documentele de ședere. De asemenea, ei cer încheierea unui acord pentru dubla cetățenie cu Spania, pentru a putea primi cetățenie spaniolă fără să renunțe la cetățenia română.

”În scrisoarea adresată Președintelui României i-am cerut ca pe lângă discuțiile cu oficialii spanioli legate de relațiile bilaterale dintre România și Spania să susțină și rezolvarea problemelor cu care comunitatea românilor din Spania se confruntă, se arată într-un comunicat FADERE.

Cele două probleme sunt următoarele:

1. Există un abuz din partea Statului Spaniol împotriva românilor din Spania. Conform Tratatului Uniunii Europene, fiecare cetățean care dorește să locuiască într-un alt stat european, are dreptul să primească documentele de ședere (rezidență) într-un timp foarte scurt și fără condiții suplimentare. Așa se întâmplă și în Spania, cu excepția românilor. Dacă un român dorește în acest moment să locuiască în Spania, pentru a primi documentul de ședere trebuie să transfere 3900 euro dintr-un cont din România în Spania ca să demonstreze că are cu ce se întreține. De asemenea, este obligat să aibe și o asigurare de sănătate privată de minim un an. Cererea noastră este ca să fim tratați la fel ca toți ceilalți cetățeni europeni.

2. În acest moment, în Spania locuiesc legal în jur de 900 000 de români. O parte dintre ei ar dori să primească cetățenia spaniolă, însă nu sunt de acord să își piardă cetățenia română. Spania nu are un acord bilateral de dublă cetățenie cu România, chiar dacă a semnat asemenea tratate cu state care nu sunt membre ale Uniunii Europene. De asemenea, și România a încheiat astfel de acorduri bilaterale de dublă cetățenie cu alte state.

Rugămintea noastră este ca România să semneze un tratat bilateral de dublă cetățenie cu Spania, încât românii care vor să devină și cetățeni spanioli să nu fie obligați să își piardă cetățenia română.

Românii i-și iubesc țara și chiar dacă din cauza situației pe care o cunoaștem au plecat să lucreze în alte țări, nu vor să renunțe la legătura cu România și nici să își piardă cetățenia română”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel