Klaus Iohannis: Turcia are un rol cheie în soluţionarea crizei migratorii

Preşedintele Klaus Iohannis a participat duminică, la Bruxelles, la Summitul Uniunea Europeană-Turcia, context în care a afirmat că Turcia are un rol cheie în soluţionarea crizei migratorii şi a subliniat că România susţine avansarea procesului de aderare a acestei ţări la UE.

 Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în intervenţia sa la summit şeful statului şi-a exprimat aprecierea pentru relansarea relaţiilor cu Turcia, pe baza unui angajament reînnoit pentru obţinerea de rezultate concrete. 

'Şeful statului a punctat rolul cheie pe care îl deţine Turcia în soluţionarea actualei crize migratorii', se arată în sursa citată, în care se precizează că a fost subliniată necesitatea unei acţiuni în comun a Uniunii Europene şi a Turciei pentru combaterea cauzelor profunde ale fenomenului migraţionist. În acest sens, preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că sprijină demersurile comunităţii internaţionale în vederea identificării unei soluţii politice pentru conflictul din Siria.

'Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România susţine avansarea procesului de aderare a Republicii Turcia la Uniunea Europeană, menţionând parteneriatul strategic dintre cele două ţări.

De asemenea, s-a pronunţat pentru accelerarea procesului de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci, cu respectarea de către Turcia a obligaţiilor asumate în acest sens', se arată în comunicat. Discuţiile din cadrul reuniunii de la Bruxelles s-au axat pe consolidarea relaţiilor de cooperare cu Turcia pe diverse domenii de interes comun, inclusiv pe aspecte legate de gestionarea fenomenului migraţiei şi pe intensificarea cooperării în domeniul politicii de securitate. Liderii au adoptat o Declaraţie politică în care se reafirmă angajamentul de a gestiona în comun riscurile şi ameninţările actuale, se subliniază necesitatea revigorării procesului de negociere a aderării Republicii Turcia la Uniunea Europeană, precum şi intensificarea dialogului, cu accent pe întâlnirile la nivel înalt. 

Uniunea Europeană s-a angajat să acorde sprijin financiar Republicii Turcia în valoare de 3 miliarde de euro. Turcia, care are un rol foarte important în controlul fluxurilor migratorii către Uniune, a făcut eforturi semnificative în ultimii ani din punct de vedere administrativ şi financiar pentru a găzdui cei peste 2 milioane de refugiaţi din Siria. 

În ceea ce priveşte procesul de liberalizare a regimului de vize al Uniunii pentru cetăţenii turci, autorităţile de la Ankara s-au angajat în direcţia accelerării îndeplinirii condiţionalităţilor prevăzute în Foaia de parcurs privind liberalizarea vizelor. În acest context, s-a agreat calendarul de semnare şi punere în aplicare a Acordului de readmisie Uniunea Europeană-Turcia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel