Klaus Iohannis, SUA. Președintele, românilor din Philadelphia: Vă rog

Preşedintele Klaus Iohannis le-a solicitat, joi, românilor din Philadelphia să contribuie în continuare la bunăstarea relaţiei dintre România şi SUA. 

"Comunităţile româneşti, aşa cum este această frumoasă comunitate din Philadelphia, sunt extrem de importante pentru mine personal, dar şi pentru România. (...) Sunteţi importanţi pentru noi, sunteţi vitali pentru păstrarea legăturii cu patria şi mă bazez foarte mult pe dvs şi pe ceilalţi români din SUA atunci când vine vorba de Parteneriatul Strategic cu SUA. Este extrem de important că dvs şi celelalte comunităţi foarte bine închegate, contribuiţi cu toţii, ca şi americanii, la bunăstarea acestei ţări şi vă rog să contribuiţi în continuare la bunăstarea relaţiei dintre ţările noastre", a spus Iohannis, la întâlnirea cu românii din Philadelphia. 

Selecție atentă

El a precizat că, în momentul în care a fost stabilită vizita sa în SUA, după o "selecţie atentă" a comunităţilor de români, a ales să vină la Philadelphia. 

"În afară de faptul că sunteţi o comunitate de care suntem mândri, aveţi în Philadelphia o istorie extrem de bogată, în primul rând istoria Statelor Unite, dar iată că se întâmplă să găsim un document, şi astăzi am avut ocazia să vedem originalul, care a contribuit la existenţa statului român. Este acea renumită declaraţii de principii care, împreună cu opinia fermă a preşedintelui Woodrow Wilson, a făcut posibilă, de exemplu, Marea Adunare de la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918, Ziua noastră Naţională, dar şi alte popoare, în special din mijlocul şi din estul Europei, au putut beneficia de aceste prevederi, care au fost o primă formulă de autodeterminare a popoarelor", a spus Iohannis. 

Şeful statului a amintit de întâlnirea sa cu preşedintele american, Donald Trump, în prima parte a acestui an. 

"După această vizită, relaţia noastră a devenit deosebit de puternică şi am reuşit să dăm o nouă dimensiune Parteneriatului strategic dintre România şi SUA", a spus Iohannis. 

El a precizat că Donald Trump a arătat, la acel moment, că apreciază foarte mult comunitatea de români din SUA. 

M-am bucurat foarte mult

"M-am bucurat foarte mult cu acea ocazie să aflu că domnia sa apreciază foarte mult comunitatea de români din SUA şi am găsit peste tot români foarte respectaţi, începând de la Casa Albă, la sediul ONU şi în foarte multe locuri. Între timp, nici nu mi se mai pare un lucru special ca, în SUA, lumea să mă salute în limba română", a afirmat şeful statului, potrivit Agerpres.

El a fost însoţit la eveniment de soţia sa, Carmen Iohannis. A fost prezent de asemenea ambasadorul României în SUA, George Maior, acesta arătând că este prima întâlnire a unui preşedinte român cu comunitatea de români din zonă. 

La evenimentul organizat la Union League din Philadephia, cel mai vechi club din Statele Unite ale Americii, au participat aproximativ 100 de persoane. 

La finalul discursului, şeful statului a stat de vorbă şi s-a fotografiat cu participanţii. 

Preşedintele Iohannis a vizitat joi, la Philadelphia, şi Liberty Bell şi complexul Independence Hall. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel