Klaus Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea Legii pentru acceptarea jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie

Președintele Klaus Iohannis a transmis, luni, Parlamentului prima sa cerere de reexaminare asupra unei legi de la preluarea mandatului prezidențial. Solicitarea a fost trimisă președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Președintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea Legii pentru acceptarea jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie

Iată textul integral al cererii:

"Bucureşti, 23 februarie 2015

Domnului Valeriu-Ştefan Zgonea,
Preşedintele Camerei Deputaţilor

În temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României, republicată, formulez următoarea

CERERE DE REEXAMINARE
asupra
Legii pentru acceptarea jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie

Motivele cererii sunt următoarele:

Legea are ca obiect de reglementare recunoaşterea de către România, printr-o declaraţie, a jurisdicţiei Curţii Internaţionale de Justiţie ca obligatorie şi fără acord special, în relaţia cu orice alt stat care acceptă aceeaşi obligaţie, adică sub condiţie de reciprocitate, în legătură cu orice diferend referitor la fapte sau situaţii apărute după data formulării declaraţiei, fiind exceptate de la aceste dispoziţii unele diferende expres stabilite.

Articolul 4 din legea supusă reexaminării prevede că Guvernul României poate decide, prin hotărâre, asupra modificării sau retragerii declaraţiei, cu informarea Parlamentului. Această dispoziţie poate conduce la interpretarea potrivit căreia Guvernul, printr-un act cu forţă juridică inferioară legii, respectiv printr-o hotărâre, poate să modifice sau să lipsească de obiect această lege. Astfel nu este respectat principiul ierarhiei actelor normative, prevăzut la Art. 1 alin. (5) din Constituție, republicată, precum şi normele de tehnică legislativă - reglementate prin Legea nr. 24/2000 - potrivit cărora modificarea unui act normativ poate fi dispusă prin acte normative ulterioare de acelaşi nivel sau de nivel superior. Totodată, prin acest text de lege, Guvernului i se oferă prerogativa de a modifica un act legislativ emis de puterea legiuitoare, cu condiţia informării Parlamentului.
Învederăm faptul că, potrivit dispoziţiilor din Constituţia României, hotărârile Guvernului se emit pentru organizarea executării legii. Aşadar, Guvernul poate să aplice această declaraţie prevăzută prin prezenta lege sau să interpreteze aplicarea declaraţiei la cazuri sau diferende concrete, dacă este cazul. Astfel, în ipoteza în care Guvernul, prin intermediul unei hotărâri, va dori să modifice sau chiar să retragă această declaraţie, acest lucru îl va putea face numai cu informarea Parlamentului. În acest caz, Parlamentul, ca unică autoritate legiuitoare, este autoritatea competentă să decidă anularea acestei prerogative/posibilităţi dată prin lege Guvernului, prin intermediul unei modificări legislative.

Având în vedere necesitatea clarificării aspectelor de mai sus şi ţinând cont de competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicit reexaminarea Legii pentru acceptarea jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
KLAUS - WERNER IOHANNIS"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel