Klaus Iohannis, scrisoare către Călin Popescu Tăriceanu și Valeriu Zgonea, după demisia lui George Maior de la SRI

Președintele Klaus Iohannis le-a scris, joi, președinților celor două Camere ale Parlamentului, la două zile după ce George Maior a demisionat de la conducerea SRI.

Administrația Prezidențială informează că președintele Klaus Iohannis a transmis o scrisoarea președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, dar și președintelui Camerei Deputaților, Valeriu-Ștefan Zgonea, în cadrul căreia solicită ca funcția deținută, până marți, de George Maior la SRI, să fie declarată vacantă.

Iată textul integral al scrisorii președintelui Klaus Iohannis:

"Domnului Călin POPESCU-TĂRICEANU
Președintele Senatului

Domnului Valeriu Ștefan ZGONEA
Președintele Camerei Deputaților

Stimate Domnule Președinte,

În temeiul prevederilor Art. 65 alin. (2) lit. h) din Constituția României, republicată, și ale Art. 23 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, cu modificările și completările ulterioare,

VĂ PROPUN

Să luați act de demisia din funcția de director al Serviciului Român de Informații a domnului George Cristian MAIOR și să declarați vacantă această funcție, urmând ca Parlamentul să adopte, în acest sens, o hotărâre în conformitate cu dispozițiile Art. 76 alin. (2) din Constituție.

Vă rog să primiţi asigurarea întregii mele consideraţii,

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

KLAUS-WERNER IOHANNIS" 

George Maior a demisionat, marți, de la șefia SRI, iar președintele Klaus Iohannis i-a acceptat demisia.

Ce prevede Art. 23 din Legea nr. 14/1992

"ART. 23 
Serviciul Roman de Informatii este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputatilor si Senat in sedinta comuna, la propunerea Presedintelui Romaniei, in urma audierii celui propus de catre comisia insarcinata sa exercite controlulparlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii, care va prezenta un raport in fata celor doua Camere ale Parlamentului. 
La numirea in functie, directorul depune in fata Parlamentului urmatorul juramint: "Eu,...,jur ca voi indeplini de buna-credinta si nepartinire, in deplinul respect al Constitutiei si legilor tarii, atributiile ce-mi revin in calitate de director al Serviciului Roman de Informatii." In executarea atributiilor ce revin Serviciului Roman de Informatii, directorul emite, potrivit legii, ordine si instructiuni. 
eliberarea din functie a directorului Serviciului Roman de Informatii se face de Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere, la propunerea Presedintelui Romaniei sau a cel putin o treime din numarul total al deputatilor ori al senatorilor". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel