Klaus Iohannis, primele declarații după ce s-a rupt coaliția de guvernare: O guvernare haotică și coruptă!

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații de presă, la Palatul Cotroceni, privind criza politică din România, după ce ALDE s-a retras de la guvernare.

"Degringolada de la nivelul guvernării confirmă dispreţul cu care PSD şi ALDE îi tratează pe români. Propriile lor interese sunt din nou mai presus de interesele cetăţeanului. Este rezultatul a doi ani şi jumătate de guvernare haotică, coruptă. Prin votul din 26 mai cetăţenii au transmis un mesaj clar pe care PSD şi ALDE se fac că nu îl înţeleg. Într-o Românie normală, un vot ca cel de la referendum ar fi determinat demisia imediată a Guvernului.

În continuare sunt convins că un Guvern PSD nu este potrivit pentru România şi nu poate rămâne în funcţiune. Aceastaă guvernare toxică este ținută în viaţă de configuraţia parlamentară votată în decembrie 2016. Eu nu voi gira prin deciziile mele susţinerea acestui Guvern. PSD şi ALDE sunt vinovate pentru eşecul acestei guvernări. Încercările ALDE de a se spăla acum pe mâini şi de a se ţine departe de această guvernare sunt ridicole. După ce ai stat la aceeași masă cu PSD și ai luat măsuri împotriva României, după ce ai masacrat legile justiției, nu mai păcălești pe nimeni că nu ești vinovat" a declarat Klaus Iohannis.

Deciziile lui Klaus Iohannis

"Având în vedere toate acestea, iată deciziile mele: în primul rând, nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui Guvern. Nu doar pentru că şi-a schimbat componența politică, ci şi pentru că propunerile primite sunt inacceptabile. Resping în integralitate remanierea propusă de premier. Resping propunerea pentru ministrul Justiţiei. Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD şi ALDE de a destructura justiţia, de a opri lupta anticorupţie şi de a baroniza total România. PSD şi ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituţiilor şi nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor şi în care cred şi eu. Nu voi tolera propuneri care sunt împotriva valorilor democratice.

Resping propunerea pentru Ministerul Educaţiei. Nu voi accepta propuneri care să fragilizeze domenii cheie pentru România, precum educaţia - zona în care nu avem nevoie de soluţii ale trecutului, ci de asumarea unor proiecte largi, precum România Educată, care implică reforme la un nivel pe care PSD nu pare că le acceptă şi nici nu este în stare să le facă.

Resping propunerea pentru funcţia de vicepremier pentru teme economice. De asemenea, există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care îşi consolidează statul de drept şi valorile democratice, şi nu pot accepta propuneri contrare acestei direcţii.

România are un drum european prin care îşi consolidează statul de drept şi nu pot accepta propuneri contrare acestei direcţii. România are nevoie de o schimbare autentică şi profundă pentru a reseta statul, pentru a repara ce s-a stricat în aceşti ani şi pentru a pregăti o nouă guvernare care se luptă pentru români. Votul din 26 mai îmi dă legitimitatea de a mă opune explicit propunerilor PSD. Mă voi opune în continuare încercărilor PSD de a deraia România de pe direcţia corectă", a mai declarat Klaus Iohannis.

"Avem nevoie de o majoritate politică largă proeuropeană"

"Astăzi, actualul Guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament, printr-o procedură pe care le solicit să o declanşeze. Dacă noua configuraţie a Guvernului va trece în Parlament, le spun că voi rămâne ferm pe poziţia mea de apărător al valorilor democratice, al statului de drept. Nu voi permite PSD să îşi bată joc de România şi de români. Dacă, însă, noua configuraţie nu va fi aprobată, îi asigur pe români că există soluții corecte, democratice, constituţionale ca România să nu intre într-o criză profundă. Dacă vor să dea dovadă de responsabilitate toţi cei care înţeleg că această guvernare nu mai poate continua, există suficiente voturi în Parlament (...).

Partidele de opoziţie trebuie să aibă un comportament rezonabil în caz de criză. România rămâne puternică, cu o societate civilă şi implicată. Romanii îşi cer drepturile şi clasa politica trebuie să acţioneze normal. Indiferent de situaţia politică internă, România rămâne o ţară stabilă, o democraţie consolidată, cu multe instituţii puternice, cu o economie dinamică, cu o societate civilă implicată şi activă.

Clasa politică trebuie să reacționeze corect şi normal pentru a pune în aplicare votul românilor. Avem nevoie de o majoritate politică largă proeuropeană, care să asigure o bună guvernare, să susţină lupta anticorupție. Nimic nu se poate realiza fără sprijinul şi implicarea cetăţenilor români. Dragi români, contez pe votul vostru pentru că doar împreună putem construi România normală", a declarat Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel