Klaus Iohannis, primele declarații după votul în cazul Ponta

Președintele Klaus Iohannis a declarat, după ședința CSAT, că este o zi tristă pentru democrația din România, după votul din Parlament. ”Nici nu l-aș fi suspendat, probabil”, a spus președintele.

”În legătură cu votul dat astăzi în Parlament, a spus Klaus Iohannis, astăzi este o zi tristă pentru democrația din România, pentru milioanele de cetățeni care cred în valorile democratice, care își doresc o politică făcută cu responsabilitate, integritate și onoare.

să distrugi instituții și principii pentru a salva cariera unei persoane este inacceptabil într-o democrație.

Am văzut cu toții că procurorii DNA îl acuză pe Victor Ponta de fapte penale. Am văzut că acesta se declară nevinovat. Nici premierul, nici dumneavoastră, nici eu nu poate stabili cine are dreptate. Singurii abilitați sunt judecătorii, dar pentru asta trebuie să ajungă în fața instanței.

Primul ministru a avut trei variante de a reacționa:

Prima,cea mai bună, era să demnisioneze și să se pună la dispoziția Justiției. A doua, să-și convingă colegii din majoritatea guvernamentală să încuviințeze urmărirea penală și dovedească că e nevinovat. dacă așa s-ar fi întâmplat,, probabil nici nu l-aș fi suspendat. S-ar fi găsit, împreună cu reprezentanții justiției, modalități de judecare, cu mare celeritate, pentru că lămurirea problemei era urgentă. A ales a treia variantă, cea mai proastă. S-a folosit de influența pe care o are în calitate de premier și a solicitat majoritățiisă nu încuviințeze urmărirea penală. Dl. Ponta nu mai poate demonstra nimănui că a avut dreptate. A doua consecință, mai gravă, este că se creează o imagine negativă despre democrația din România. De aceea am spus că este o zi tristă pentru democrație.

Ce să înţeleagă un cetăţean simplu de aici? Că oricine este acuzat de o faptă penală poate fi cercetat şi judecat, dar prim-ministrul nu, fiindcă dispune de o majoritate parlamentară. Ce să înţeleagă un simplu ales local de aici? Că el poate să fie cercetat şi judecat pentru conflict de interese, dar prim-ministrul nu, pentru că dispune de o majoritate parlamentară! Ce să înţeleagă un simplu parlamentar de aici? Că el poate să fie cercetat pentru conflict de interese dacă şi-a angajat un neam la Biroul parlamentar, dar prim-ministrul nu, fiindcă dispune de o majoritate parlamentară! Ce să înţelegem cu toţii de aici? Că există două Românii, una a oamenilor simpli şi una a domnului Ponta? Vă mulţumesc!”.

CSAT a discutat Strategia de Siguranță Națională

Președintele a prezidat Consiliul Suprem de Apărare a Țării, în care s-au discutat despre Strategia de Siguranță Națională, despre impactul defrișărilor și măsurile care trebuie luate, dar și despre dotarea Armatei cu avioane multirol.

Lucrările CSAT au început la ora 15. La ședință a participat și premierul Victor Ponta, vicepreședintele CSAT.

Acestea sunt primele declarații ale președintelui după ce Parlamentul a respins cererea DNA de încuviințare a cercetării penale în cazul Ponta. Klaus Iohannis a cerut, încă de vineri, demisia premierului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel