Klaus Iohannis: Primarii nu pot ”curăța” listele electorale

klaus_iohannis
klaus_iohannis

Primarii nu pot "curăţa" listele electorale decât în baza unei "documentaţii scrise temeinice" şi niciunul dintre partidele care s-au perindat la guvernare nu a avut curajul să modifice legislaţia, întrucât "se intră într-o zonă a drepturilor fundamentale", a declarat, joi, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, într-o conferință de presă.

"Se lucrează pe o legislaţie care nu este neapărat bună, pentru «a curăţa» listele. Să zicem că cineva s-a hotărât să plece în '92 în Germania cu paşaport turistic, acesta este în continuare pe lista electorală dacă nu s-a primit de la autorităţile germane o comunicare de clarificare a domiciliului şi cetăţeniei. Noi evaluăm că cea mai mare parte a persoanelor care au plecat, care au fost şi saşi, şi români, şi de alte etnii, au între timp situaţia clarificată. Nu toţi. Am găsit, de exemplu, o persoană despre care nu se mai ştie nimic şi ar trebui să aibă 119 ani. Nu putem să tăiem noi persoana de pe listă. Aici există o neclaritate generală şi între unii analişti, dar constat cu surprindere că şi între politicieni care coordonează astfel de servicii: o persoană nu poate fi radiată din lista electorală fără documente doveditoare. A fost un politician care, peste tot la televizor, a povestit că primarii să îşi cureţe listele, adică să mergem noi, să vedem că Hans nu mai e şi să-l tăiem. Aşa ceva nu se poate, persoanele au anumite drepturi, şi la noi şi în altă parte. Unul din drepturile fundamentale este de a alege şi de a fi ales. O persoană poate fi eliminată din lista electorală doar dacă există o documentaţie scrisă temeinică. (...) Lucrurile sunt complicate, sunt stabilite în lege, dar ea are imperfecţiunile ei", a declarat primarul din Sibiu, potrivit Mediafax.

Klaus Iohannis a menționat că această stare complicată se datorează faptului că niciun partid aflat la guvernare nu şi-a asumat o modificare a legislaţiei în domeniu pentru că "se intră într-o zonă a drepturilor fundamentale", ceea ce ar genera multe discuții contradictorii.

"Au existat iniţiative legislative pentru a veni cu aşa-numita curăţare a listelor. De exemplu, persoanele peste 100 de ani să fie radiate din oficiu pentru că e puţin probabil să mai trăiască şi alte asemenea situaţii sau în cazul în care persoana care nu mai are niciun act de identitate valabil în România şi atunci se poate presupune că nu mai e interesat şi să fie trecut pe lista pasivă. Însă niciun partid la guvernare nu a avut curajul să facă aşa ceva, pentru că se intră într-o zonă a drepturilor fundamentale şi discuţiile în jurul acestei legislaţii ar fi foarte multe şi contradictorii", a explicat el.

Potrivit primarului Klaus Iohannis, listele electorale din Sibiu sunt conforme legislaţiei actuale şi că imediat după alegerile locale a existat un control de la Autoritatea Electorală Permanentă, în care nu s-a găsit "nici măcar un caz greşit".

"În esenţă, legislaţia existentă în acest moment rezolvă unele probleme cu listele electorale, dar unele rămân nerezolvate. În ce priveşte Sibiul, am verificat, datorită acestor discuţii documentate subţire, cum stăm şi pot să spun că stăm de la foarte bine în sus. Noi operăm constant şi foarte serios toate modificările în listele electorale permanente. Contrar afirmaţiilor de la televizor şi de la politicieni care se doresc pe sticlă, aceste liste nu au baza primară la primării, e numai o coincidenţă de nume, ci ele există la direcţiile judeţene de evidenţă care sunt în subordinea consiliilor judeţene, deci sursă de informare ar fi fost înainte de declaraţii. Sunt în subordinea preşedinţilor consiliilor judeţene, noi avem obligaţia să le actualizăm. Atunci când cineva a decedat sau îşi pierde drepturile electorale prin hotărâre judecătorească sau pleacă şi anunţă acest lucru, cu acte şi tot ce trebuie, noi comunicăm direcţiei judeţene care o radiază din lista electorală permanentă sau o trece în partea pasivă a listei. Aceste lucruri se operează tot timpul, sunt comunicări între primării şi direcţia judeţeană, între starea civilă şi direcţia judeţeană şi aşa mai departe", a declarat Klaus Iohannis.

Despre declarațiile anterioare ale președintelui CJ Sibiu, Ioan Cindrea, care spunea că 84.000 de etnici germani ar trebui să fie şterşi de pe listele electorale, primarul Sibiului a spus că "habar nu are" de unde este acest număr, susținând însă că aceste liste sunt în corcondanță cu o legislația în vigoare imperfectă.

"Ce mi se pare cel puţin neobişnuit e că se comentează fără să se citească legea. E păcat, dar aşa e situaţia la noi, mai întâi comentăm, pe urmă citim. (...) Nu contează dacă au votat sau nu (cei 84.000 de etnici germani - n.r.), e vorba de o legislaţie care, aşa imperfectă cum e, este clară, trebuie doar citită. Listele electorale, vorbesc de cele ale municipiului Sibiu, sunt sută la sută în concordanţă cu legislaţia în vigoare. Că e bună sau nu, asta trebuie să stabilească Parlamentul, nu noi, şi nici Consiliul Judeţean", a spus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel