Iohannis, PREMIAT pentru lupta anticorupție. Reacția lui Gâdea

Klaus Iohannis a primit, în Germania, miercuri seară, un premiu pentru "merite deosebite în sprijinirea statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei" din partea unei asociații apropiate partidului Angelei Merkel. 

"Este pentru prima dată când un președinte din România este premiat pentru lupta anticorupție. Au mai fost premiat personalități sau membri ai sistemului judiciar din România. Este interesant de văzut faptul că acest premiu vine într-un moment în care în România sunt frământări serioase și scandaluri publice", a zis Mihai Gâdea în direct la Antena 3.

Vă prezentăm câteva declarații făcute de Klaus Iohannis la sediul Parlamentului Schleswig-Holstein, Kiel, Republica Federală Germania, o alocuțiune cu ocazia decernării Premiului „Hermann Ehlers" 2016:

"România se află într-un proces de transformare profundă. Justiția românească a devenit tot mai matură și mai independentă. Anunțam la începutul mandatului meu de președinte că îmi doresc ca fenomenul corupției să nu mai reprezinte una dintre problemele agendei publice. Am văzut în alegerea mea ca președinte oportunitatea de a-mi ajuta țara să progreseze. Ca președinte mi-am asumat foarte ferm întărirea statului de drept și consolidarea mecanismelor democratice pentru ca România să fie un stat în care cetățenii să se simtă apărați în fața abuzurilor, în care partenerii europeni văd un interlocutor previzibil și de încredere. Consider că președintele trebuie să fie nu doar garantul, ci și cel dintâi promotor al statului de drept", a zis Klaus Iohannis.

Administrația Prezidențială a transmis discursul integral al lui Klaus Iohannis din Germania:

Vă prezentăm în continuare transcrierea alocuțiunii:

„Stimate domnule Preşedinte Bernhardt,
Domnule Vice-preşedinte al Landtag-ului Heinemann,
Domnule Deputat al Bundestagului Dr. Fabritius,
Domnule Ambasador Hurezeanu,
Doamnelor şi domnilor,
Mă bucur şi sunt onorat să fiu alături de dumneavoastră în această seară.

Decernarea acestei distincţii mă onorează în mod deosebit, pe mine şi pe cei care au contribuit la consolidarea drumului României spre democraţie şi stat de drept. Mă aflu aici şi vă mulţumesc şi în numele lor.

Onoarea este cu atât mai mare, cu cât înaintea mea acest premiu a fost acordat unor personalităţi de prim rang, cu certe contribuţii în domeniile lor.

Doamnelor şi domnilor,

România se află într-un proces de transformare profundă, în ultimii ani justiţia românească devenind tot mai matură şi mai independentă.

Anunţam, la începutul mandatului meu de Preşedinte al României, că îmi doresc ca fenomenul corupţiei să nu mai reprezinte una din problemele agendei publice. Îmi vine aici în minte titlul ales de (pe atunci încă) elevul Hermann Ehlers pentru o compunere în care urma să îşi prezinte proiecţiile de viitor: Din ce calitate/poziţie îmi pot sluji cel mai bine ţara?. Am văzut în alegerea mea ca Preşedinte oportunitatea de a-mi ajuta ţara să progreseze. Ca Președinte, mi-am asumat foarte ferm întărirea statului de drept și consolidarea mecanismelor democratice, pentru ca România să fie un stat în care cetăţenii se simt apăraţi în faţa abuzurilor, în care partenerii europeni sau internaţionali văd un interlocutor previzibil şi de încredere. Cum am mai spus-o cu diverse ocazii, consider că Președintele trebuie să fie nu doar garantul, ci și cel dintâi promotor al statului de drept.

Mă bucur să constat, la aproape doi ani de la acel moment, că s-au făcut progrese semnificative. Instituţiile cu atribuţii în domeniu duc o luptă decisă şi consecventă împotriva corupţiei, care este principalul dușman al competiției libere, generând demobilizarea adevăraţilor profesionişti, împiedicând investițiile străine, dezvoltarea civică, inițiativa și inovația. Cetăţenii noştri ştiu acest lucru şi doresc o altfel de politică, o politică mai curată și făcută cu integritate, fapt dovedit de sprijinul public foarte ridicat pentru efortul instituţiilor implicate. Iar în calitatea mea de Preşedinte voi susţine ferm, pe tot parcursul mandatului meu, acest obiectiv strategic.

[citeste si]

Se poate spune, pe bună dreptate, că România a devenit unul din exemplele europene în acest domeniu. Consolidarea statului de drept şi independenţa justiţiei au devenit fenomene ireversibile. Toate aceste progrese ne îndreptăţesc să considerăm că este timpul ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare să se finalizeze prin internalizarea mecanismelor sale la nivelul autorităţilor române.

S-a amintit aici şi fosta mea funcţie de Primar al Sibiului. A fost o perioadă de care îmi amintesc cu plăcere. Am început cu proiecte mici, urmate de proiecte tot mai mari şi mai ambiţioase, care au dus la transformarea oraşului într-unul dintre cele mai vizibile din România. Cu o economie puternică, Sibiul a fost repus pe harta competitivităţii economice şi a bunăstării, cu peste 10 000 de locuri de muncă şi cu o rată a şomajului aproape de zero. Marii investitori din Germania au ales Sibiul şi pentru faptul că aici se vorbește germana, dar și pentru legăturile istorice ale orașului cu comunitatea de origine germană.

Mă bucur că exemplul Sibiului de Capitală Culturală Europeană 2007 a încurajat şi alte oraşe din România să se prezinte Europei şi lumii. De curând un alt frumos oraş românesc, Timişoara, a câştigat titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Timişoara nu este numai oraşul unde a început drumul democratic al României acum 27 de ani, ci şi una dintre localitățile româneşti cu cea mai mare deschidere spre multiculturalitate şi diversitate culturală, etnică, lingvistică şi religioasă.

România a reuşit să dezvolte un model inter-cultural de interacţiune atât a minorităţilor cu majoritatea, cât şi a minorităţilor între ele. Este un model care aduce în prim plan diversitatea culturală şi implică minorităţile în procesul decizional pentru societatea românească în ansamblul ei. Suntem printre puţinele ţări din Europa în care minorităţile naţionale - România are 20 - sunt reprezentate în Parlament. Cu mândrie justificată putem spune că, în domeniul politicii privind minorităţile, România depăşeşte actualele standarde europene. Ştiu că şi landul dumneavoastră, Schleswig-Holstein, are o politică generoasă în acest domeniu.

Doamnelor şi domnilor,

Vă mulţumesc încă o dată pentru această onoare deosebită şi pentru căldura cu care m-aţi primit aici! Vă mulţumesc în numele oamenilor oneşti şi curajoşi din justiţia română şi din celelalte instituţii ale statului care se angajează activ în sprijinirea statului de drept şi pentru modernizarea României.
Vă mulţumesc pentru atenţie!"

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy