Klaus Iohannis, ordonanță cercetare. MCI: Este inadmisibil!

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Reprezentanţii Ministerului Cercetării şi Inovării susţin că au luat act cu surprindere de "avertismentul" public lansat de către preşedintele Klaus Iohannis şi afirmă că se "încearcă o dezinformare".

Preşedintele Klaus Iohannis a avertizat luni că cercetarea din România riscă să regreseze la nivelul anilor '90 din cauza intenţiei Guvernului de a adopta ordonanţa privind activitatea de cercetare-dezvoltare şi inovare, publicată pe site-ul Ministerului Cercetării şi Inovării.

Citește și Klaus Iohannis: Cercetarea, sabotată constant din interese politice

"Vizavi de comunicatul de presă postat pe pagina de web a Preşedinţiei României, executivul Ministerului Cercetării şi Inovării (MCI) a luat act "cu surprindere de 'avertismentul' public, lansat de către preşedintele României, Klaus Iohannis (...) 

Există OG nr. 6 /2011 care a fost aprobată cu modificări şi completări abia după şapte (7) ani prin Legea nr. 222/2018, publicată în MO nr. 676 din 3 august 2018, fapt ce arată, că până la acest moment, domeniul cercetării a fost unul tratat cu indiferenţă de către celelalte guvernări (factori decizionali pe acest domeniu). Considerăm că este inadmisibil ca un act care reglementează un astfel de domeniu să nu fie aprobat decât după foarte mult timp", afirmă MCI în comunicatul de presă publicat pe site-ul ministerului.

MCI precizează că în propunerea de act normativ s-a statuat că orice formă de finanţare se face în sistem competiţional, orice propunere de program/proiect fiind evaluată şi ierarhizată, iar în acest sens doar cei mai buni sunt finanţaţi - art. 43 din propunerea de act normativ. 

Transferarea atribuţiilor către instituţiile de cercetare

"Cu privire la rolul consiliilor consultative, precizăm că în propunerea de act normativ nou rolul acestora este întărit, bine definit, eliminând suprapunerile existente la acest moment. Astfel, la art. 65-66 din propunerea de act normativ se precizează, în concret, care sunt organismele consultative ale autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare şi care sunt atribuţiile acestora" se afirmă în comunicatul de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel