Klaus Iohannis: O realitate care nu mai poate fi ignorată

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a atras atenţia, vineri, la festivitatea de închidere a Şcolii Gimnaziale din comuna Botoşeni, judeţul Bacău, despre riscurile pe care le are abandonul şcolar. 

Şeful statului a subliniat că abandonul şcolar reprezintă o realitate pe care autorităţile nu o mai pot ignora.

'Este un fenomen din ce în ce mai prezent, cu implicaţii sociale şi economice severe. Conform prognozelor, doar 1 din 10 locuri de muncă va putea fi accesat în viitor de o persoana care a părăsit de timpuriu şcoala. Din păcate, statisticile arată că aproape 12 la sută dintre copii cu vârste între 3 şi 18 ani nu sunt cuprinşi în învăţământul preuniversitar iar la nivelul învăţământului gimnazial, diferenţele de participare la educaţie între mediul urban şi mediul rural ajung până la valori de 24 de procente. Concret, un copil din mediul rural studiază în învăţământul primar şi gimnazial cu aproximativ un an mai puţin decât un copil din mediul urban', a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a subliniat că România nu îşi mai permite să mai piardă potenţial iar comunităţile dezavantajate au tot dreptul la o educaţie incluzivă, de calitate, cu spaţii de învăţământ sigure, cu un personal didactic centrat pe elev.

'În luna iunie 2016, Guvernul a aprobat strategia privind reducerea părăsirii timpurii a şcolii. Îmi exprim speranţa că măsurile asumate vor fi susţinute prin activităţi cu o finanţare adecvată în care să primeze interesul educaţional al copiilor şi nu primeze limitările strict contabile', a adăugat Klaus Iohannis.

Preşedintele României a mai spus că extinderea unor programe cum sunt 'şcoala după şcoală', 'a doua şansă' şi 'dezvoltarea serviciilor timpurii' sunt extrem de importante şi trebuie susţinute şi în viitor.

Klaus Iohannis a participat, vineri, la festivitatea de închidere a anului şcolar a claselor a opta din cadrul Şcolii Gimnaziale 'Gheorghe Nechita' din comuna Botoşeni, judeţul Bacău.

Unitatea şcolară este parte a pachetului UNICEF 'Educaţie Incluzivă de Calitate'.

La finalul ceremoniei, preşedintele Klaus Iohannis a premiat absolvenţii claselor a opta. Alături de preşedintele României au fost şi Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România, şi Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor din judeţul Bacău. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel