Klaus Iohannis, INM: Justiția e în slujba cetățeanului

Iohannis
Iohannis

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis, luni, noilor absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii că atât garantarea independenței justiției, cât și garantarea statului de drept sunt priorități ale mandatului său la Președinția României pe care le va reafirma cu fiecare ocazie. De asemenea, șeful statului a menționat și care sunt așteptările românilor legate de justiție.  

"Oficial, prin actul de numire, ați intrat într-unul dintre cele mai importante sisteme, cel judiciar, care este fundamental pentru existența statului de drept. Un sistem care a făcut progrese importante în ultimii ani, la a cărui consolidare magistrații au contribuit în mod substanțial. Garantarea independenței justiției și statului de drept, precum și sprijinirea luptei anticorupție sunt priorități ale mandatului meu, pe care le voi reafirma cu fiecare ocazie", a declarat președintele Klaus Iohannis, în discursul susținut, la Palatul Cotroceni, în fața noilor absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii.

Totodată, președintele Iohannis, menționând că rolul său nu este să dea sfaturi, a transmis că "fiecare dintre noi, indiferent ce putere în stat reprezentăm, trebuie să avem mereu în minte ce se așteaptă de la noi".

Iohannis: Legea trebuie aplicată egal tuturor

Ulterior, șeful statului a enumerat audienței "unele așteptări" pe care le are nu doar președintele României, ci și cei mai mulți dintre români.

"În primul rând independența justiției, care este esențială. Dumneavoastră veți fi chemați să realizați concret acest principiu în întreaga activitate și în conduita extraprofesională. Un alt reper fundamental este descris de formula „nimeni nu este mai presus de lege". Independența poate fi golită de conținut, dacă legea nu este aplicată egal tuturor, indiferent de poziție, funcție, avere sau statut social. În al treilea rând, responsabilitatea magistratului este un corolar al activității sale și trebuie să devină un principiu de conduită și un mod de viață.

În fine, îmi doresc să nu uitați niciodată că justiția este, ca și noi toți, în slujba cetățeanului. În paralel cu principiile independenței, echidistanței și responsabilității, să nu uitați că în fața dumneavoastră se află oameni. Și întotdeauna când lucrați cu oameni, este nevoie de respect și deferență. Respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor în administrarea justiției, în limitele și rigorile legilor, rămâne o coordonată esențială a activității dumneavoastră", a fost mesajul pe care președintele Iohanis l-a adresat noilor magistrați, potrivit site-ul Administrației Prezidențiale.

La evenimentul de la Cotroceni au luat parte ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, procurorul general Tiberiu Nițu, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, precum și președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel