Klaus Iohannis, mesaj transmis Federației Naționale Pro Agro

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a transmis miercuri, 9 mai, un mesaj în cadrul evenimentului organizat de Federația Națională Pro Agro, la Poiana Brașov.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Domnule Președinte al Federației Naționale Pro Agro,

Domnule Președinte al Partidului Popular European,

Domnule Secretar general al COPA COGECA,

Domnule Președinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților,

Domnule Președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice,

Stimați fermieri, distinși invitați,

Evenimentul organizat de federația națională Pro Agro îmi dă ocazia să transmit un mesaj de susținere și încurajare pentru agricultura României, un domeniu cheie al economiei noastre.

România beneficiază de un potențial uriaș în agricultură, care este însă insuficient valorificat și departe de a primi sprijinul de care are nevoie. Avem datoria să transformăm acest potențial, în mod inteligent și durabil, într-un adevărat atu național. La începutul secolului trecut eram cunoscuți drept «grânarul Europei», iar în prezent suntem importatori neți de produse alimentare. Este un fapt greu de acceptat, în condițiile în care țara noastră deține a șasea cea mai mare suprafață agricolă din Uniunea Europeană.

Așa cum a fost evidențiat și în cadrul congresului dumneavoastră, agricultura românească are nevoie de schimbări structurale profunde, de la semnificația profesională care îi este atribuită, până la viziunea în materie de politică publică și acțiune în plan european.

O direcție importantă trebuie să vizeze schimbarea statutului actual de importator net în domeniul agroalimentar. Pentru aceasta, însă, trebuie încurajate și sprijinite lanțurile de producție competitive, aici, în țară.

În anul 2017, pe fondul politicilor axate aproape exclusiv pe stimularea intensă a consumului, România a înregistrat un deficit comercial total de 13 miliarde de euro, din care 2 miliarde de euro este deficitul comercial rezultat din produsele agroalimentare.

Este păgubos pentru România să rămânem în această logică risipitoare, orientată exclusiv pe termen scurt. Pentru a avea performanțe sustenabile în agricultura și economia noastră, politicile economice trebuie axate, în principal, pe stimularea producției și a antreprenoriatului, care să renască activitatea economică și în mediul rural. Această orientare este esențială pentru revigorarea satului românesc și pentru prosperitatea comunităților rurale. Este deosebit de importantă încurajarea inițiativei antreprenoriale în agricultură, în special din partea tinerilor.

[citeste si]

Am apreciat, în acest sens, implicarea ProAgro în promovarea rolului catalizator pe care tinerii îl pot avea în agricultură. A venit momentul să gândim programe care să încurajeze reîntoarcerea familiilor de români din străinătate și care să stimuleze investițiile acestora în mediul rural.

Astfel, prin încurajarea asocierii, prin promovarea agriculturii bio, prin sprijinirea înființării de centre de colectare regionale pentru aprovizionarea rețelelor de retail cu produse românești, prin folosirea tuturor oportunităților oferite de fondurile europene, agricultura românească poate deveni un veritabil vector al dezvoltării noastre economice.

În actualul exercițiu financiar european, România beneficiază de peste 20 de miliarde de euro, fonduri europene care pot contribui la competitivitatea agriculturii românești și la dezvoltarea mai echilibrată a zonelor rurale. Pentru aceasta, însă, prioritățile guvernamentale și eforturile fermierilor trebuie să fie convergente.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat proiectul de buget multianual al Uniunii Europene post-2020. România va susține menținerea unor alocări semnificative pentru Politica Agricolă Comună, care trebuie să rămână una puternică, echilibrată și orientată către viitor, capabilă să ofere bunăstare tuturor cetățenilor europeni.

Doamnelor și domnilor,

Salut prezența domnului Joseph Daul la evenimentul dumneavoastră. Domnia sa spunea că nu există o investiție mai bună decât investiția în oameni și în cunoaștere! Îi dau dreptate, deoarece agricultura este despre oameni, despre bunăstare economică și despre viitor, motiv pentru care trebuie sprijinită cu viziune și determinare.

Tocmai de aceea, pe dumneavoastră, stimați fermieri, vă îndemn să folosiți toate facilitățile pe care fondurile europene vi le oferă, vă încurajez să vă asociați pentru a deveni mai puternici și să dați, astfel, o nouă dimensiune agriculturii românești.

Felicit organizarea unor evenimente precum este cel de astăzi, prin care faceți cunoscute autorităților așteptările dumneavoastră, ale fermierilor din România. Viitorul agriculturii depinde de promovarea unor parteneriate solide între autoritățile statului și fermieri.

Vă doresc să aveți, în continuare, dezbateri cât mai fructuoase, din care să rezulte soluții inspirate pentru provocările cu care se confruntă agricultura României.

Vă mulțumesc și vă doresc mult succes!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel