Klaus Iohannis, LIVE la DC NEWS TV la ora 17:00. Declaraţiile momentului despre starea de alertă

Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a intrat în direct marţi, 12 mai 2020, începând cu ora 17:00, la DC NEWS TV.

LIVE TEXT

-„Din păcate, epidemia Covid-19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numărul de 1.000 de victime ale acestei epidemii. În continuare, avem în fiecare zi sute de cazuri noi. Totuși, se apropie 15 mai, când se termină starea de urgență și vom intra într-o altă formă de organizație pentru situații de epidemii: starea de alertă

În primul rând, aș menționa ce devine obligatoriu din 15 mai. Sunt lucruri simple, dar importante.

1. Din 15 mai, devine obligatoriu purtatul măștii în spații interioare. De exemplu, când mergem la magazin sau când mergem să cumpărăm alimente sau în alte situații, precum în transportul public în comun. Deci, în interior, masca este obligatorie. 

2. Este obligatorie păstrarea unei distanțe. Distanța obligatorie între persoane este de 1,5 m, adică distanța a două brațe.

3. Igiena mâinilor devine obligatorie și este extrem de importantă. Cât se poate de des și când venim de afară”, a explicat Iohannis.

-„Ce se redeschide? Am spus la început, nu este cazul să ne relaxăm, dar unele activități trebuie reluate. Se redeschide parțial comerțul, se pot redeschide, din 15 mai, magazinele cu acces direct din stradă. Se redeschid saloanele de îngrijire personală, se redeschid muzeele.

Recomandăm autorităților locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile, pentru accesul publicului. La ce se renunță? Se renunță la obligația de a sta acasă și se renunță la declarația din interiorul localității. Deci putem să ne deplasăm în interiorul localității fără declarație sau acord. Totuși, în interesul propriu și al celor protejați, nu trebuie să exagerăm.

Rămâne interzisă deplasarea în afara localității, cu anumite excepții. Acestea vor fi anunțate de Comitet. Sunt naturale, de exemplu pentru mersul la serviciu, pentru muncile agricole, pentru sporturi individuale. Totuși, când ieșim din localitate, este în continuare nevoie de o declarație, mai puțin în zonele metropolitane unde, de exemplu, în comunele din jurul Bucureștiului, oamenii vin la serviciu. Însă, dacă mergeți între București și un oraș din provincie, este nevoie de declarație scrisă”, a explicat Iohannis.

-„Serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale, în primă fază, în curtea bisericii sau în fața bisericii. Deci, în exterior, credincioșii vor purta obligatoriu mască și vor păstra obligatoriu distanța menționată. Pentru moment, este un prim pas și să facem iarăși posibile serviciile religioase cu religioși, doar în aer liber.

Vreau acum să apreciez munca celor din prima linie. Medicilor, personalului medical și persoanelor care ajută. Astăzi, în mod special, felicitări asistenților medical, fiindcă este ziua lor internațională.

A rămas o categorie, anume sportivii. Avem două situații. Profesioniștii își pot relua cantonamentele, în condiții de igienă, dar competițiile sportive în această etapă nu vor începe. Repet, cantonamentele revin, dar nu și competițiile sportive, în această etapă. Pentru cei amatori, este posibil ca activitatea să fie reluată doar acolo unde se face sport individual, dar numai în aer liber”, a adăugat președintele.

-„În final, mă adresez Parlamentului care are în lucru o lege care reglementează activitățile, restricțiile și felul în care se gestionează această stare de alertă. Este nevoie urgentă de această lege și solicit parlamentarilor să decidă pe această lege cu maximă celeritate. Vă mulțumesc”, a încheiat Iohannis.

Știre inițială:

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va susține marți, 12 mai, ora 17:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă (oportunități de imagine pentru cameramanul și fotograful oficiali; declarația va fi transmisă presei prin sistemul unic de transmisie în direct și pe site-ul Președintelui României”, anunţă Administraţia Prezidenţială.  

Este de aşteptat ca preşedintele să facă mai multe declaraţii cu privire la starea de alertă, după discuția de astăzi de la Cotroceni care a durat aproximativ 2 ore. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel