Klaus Iohannis, la Summitul B9: Vom continua să sprijinim Ucraina cât va fi necesar. Victoria Ucrainei, obiectivul nostru principal

Administraţia Prezidenţială
Administraţia Prezidenţială

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis, în deschiderea Summit-ului B9, de la Bratislava, că România va continua să susţină Ucraina. 

"Doamnă Președinte, dragă Zuzana,

Excelențe, 

Dragi colegi, 

În primul rând, mulțumim pentru că ne-ați invitat în frumoasa Bratislava și pentru această primire.

Mă bucur foarte mult să vă reîntâlnesc astăzi pe toți aici, la Bratislava, în Formatul București 9. În cadrul discuțiilor noastre de astăzi vom aborda teme importante atât pentru securitatea Flancului Estic, cât și pentru securitatea întregii zone euroatlantice. Coordonarea noastră este extrem de importantă înaintea Summitului NATO de la Vilnius. 

Formatul București 9 își păstrează valoarea adăugată – solidaritatea, dialogul și cooperarea sunt bazele puterii și rezilienței noastre comune.

Viziunea noastră comună este esențială în identificarea mijloacelor necesare întăririi posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică, în beneficiul întregii securități transatlantice. 

Noi, Aliații NATO de pe Flancul Estic, ne aflăm în prima linie a descurajării efectelor negative ale războiului devastator declanșat de Rusia, cu implicații multiple pe plan securitar, umanitar, economic, alimentar și energetic.

România este Aliatul NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina și înțelegem clar nevoia de a ne întări apărarea națională și de a consolida postura NATO pe Flancul Estic într-un mod unitar și coherent, credibil și robust, inclusiv la Marea Neagră. 

Acest efort este unul la nivel și cu obiectiv transatlantic.

Trebuie să ne asigurăm că deciziile adoptate anul trecut la Madrid sunt pe deplin implementate. 

Și includ aici, de asemenea, deciziile referitoare la importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică.

Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi necesar. Victoria Ucrainei în acest război este obiectivul nostru principal. În același timp, sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la Alianță, așa cum era prevăzut la Summitul NATO de la București, din 2008, este de neclintit. 

Trebuie, totodată, să întărim sprijinul pentru partenerii vulnerabili ai NATO, mai ales pentru Republica Moldova, pentru consolidarea capabilităților sale de apărare și reziliență.

Sunt convins că discuțiile noastre de astăzi vor deschide calea unei abordări unitare privind securitatea regiunii noastre și un Summit de succes la Vilnius. Vă mulțumesc!", a transmis preşedintele Klaus Iohannis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel