Klaus Iohannis, la raportul CSM: ”În situații de criză, statele sunt nevoite să ia măsuri imediate”. Misiunea justiției în restrângerea temporară a drepturilor

Administraţia Prezidenţială
Administraţia Prezidenţială

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la prezentarea raportului anual de activitate al CSM. 

"Este deja o tradiţie să particip la prezentarea raportului anual de activitate al CSM. Provocările fără precedent generate de criza sanitară cu care s-a confruntat întreaga societate în ultimii doi ani sunt prezente şi astăzi. Marile sisteme publice, precum cel de sănătate, de educaţie sau cel judiciar, au fost nevoite să dezvolte o capacitate mai mare de adaptare la neprevăzut pentru a-şi continua activitatea în serviciul publicului la standarde mai ridicate. Nu putem controla durata pandemiei, dar stă în puterea să îi diminuăm efectele negative asupra existenţei noastre şi a celor din jur. În situaţii de criză statele sunt nevoite să ia măsuri imediate pentru a proteja interesul general, viaţa şi sănătatea cetăţenilor, măsuri care implică uneori restrângerea unor drepturi fundamentale, în condiţiile stabilite de Constituţie şi de obligaţiile internaţionale ale României. 

Astfel, misiunea Justiţiei de a se asigura că restrângerea temporară a unor drepturi şi libertăţi este justificată şi vizează doar protejarea cetăţenilor este cât se poate de importantă. Justiţia consolidează încrederea în stat şi aminteşte cetăţenilor că nimeni nu e mai presus de lege. De aceea, într-o perioadă în care societatea e mai polarizată ca în alţi ani, răspunsul prompt şi profesionist al sistemului judiciar în a restabili pacea socială este esenţial. 

În acelaşi timp, pandemia a avut şi efecte pozitive. Iar accelerarea digitalizării e unul dintre ele. Progresele trebuie păstrate la toate nivelurile când lucrurile vor reveni la normal, pentru că înseamnă timp câştigat şi mai mult respect pentru fiecare participant la actul de justiţie", a declarat Klaus Iohannis.

Iată discursul complet:

"Domnule Președinte,

Domnule Vicepreședinte,

Doamnă Președinte al Înaltei Curți,

Domnule Ministru al Justiției,

Doamnă Procuror General,

Onorați membri ai Consiliului Superior al Magistraturii,

Este deja o tradiție să particip la prezentarea Raportului anual de activitate al CSM.

Provocările fără precedent, generate de criza sanitară cu care s-a confruntat întreaga societate în ultimii doi ani, sunt prezente și astăzi. Marile sisteme publice, precum sistemul de sănătate, de educație sau sistemul judiciar, au fost nevoite să dezvolte o capacitate mai mare de adaptare la neprevăzut, pentru a-și continua activitatea în serviciul publicului la standarde cât mai ridicate.

Nu putem controla durata acestei pandemii, însă stă în puterea noastră să-i diminuăm efectele negative asupra existenței noastre și a celor din jur.

În situații de criză, statele sunt nevoite să ia măsuri imediate pentru a proteja interesul general, viața și sănătatea cetățenilor, măsuri care implică uneori restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale, în condițiile stabilite de Constituție și de obligațiile internaționale ale României.

În acest context, misiunea justiției de a se asigura că restrângerea temporară a unor drepturi și libertăți este justificată și vizează doar protejarea sănătății cetățenilor devine cât se poate de importantă.

Justiția consolidează încrederea în stat și reamintește fiecărui cetățean că nimeni nu este mai presus de lege. De aceea, într-o perioadă în care societatea este mai polarizată decât în alți ani, răspunsul prompt și profesionist al sistemului judiciar în a restabili pacea socială este esențial.

În același timp, în ciuda tuturor lucrurilor negative, pandemia a avut și câteva efecte pozitive, iar accelerarea digitalizării este unul dintre ele. Aceste progrese trebuie să fie păstrate la toate nivelurile atunci când lucrurile vor reveni la normal, pentru că înseamnă timp câștigat pentru justițiabili, pentru profesiile din domeniul juridic și mai mult respect pentru fiecare participant la actul de justiție.

Doamnelor și domnilor,

Așteptările românilor de a avea un sistem de justiție modern, independent și funcțional sunt la fel de actuale și legitime. Pandemia și schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele demarate în anii trecuți, însă acestea nu mai pot întârzia. România are nevoie de un cadru legislativ stabil și coerent, procesul de revizuire a legilor justiției trebuie să fie finalizat, iar anomalii precum cele generate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, înlăturate.

Fac un apel astăzi, în fața plenului CSM, să folosiți întreaga dumneavoastră experiență pentru ca România să facă pași concreți în această direcție.

Consiliul Superior al Magistraturii, prin rolul său constituțional, este un vector esențial în procesul de reformare a sistemului judiciar. De aceea, o atitudine proactivă, un dialog permanent și onest cu autoritățile implicate, cu profesioniștii din sistemul judiciar, cu asociațiile profesionale și o participare constantă a CSM la găsirea celor mai bune soluții la problemele sistemului judiciar sunt lucruri pe care cetățenii și profesioniștii din justiție le așteaptă.

Îmi doresc ca discuțiile despre reforma sistemului judiciar să fie mai puțin politizate de partide, pentru ca accentul să fie pus pe substanța propunerilor, și nu pe câștigul de imagine.

Dezbaterile trebuie purtate cu obiectivitate și profesionalism, orientate către nevoile reale din sistemul judiciar și către un dialog consecvent și constructiv.

În scurt timp, România va aniversa 30 de ani de la referendumul constituțional din anul 1991, prin care s-a aprobat noua Lege fundamentală a țării noastre, una care a trasat României o direcție europeană de dezvoltare, garantând drepturile și libertățile cetățenilor și punând bazele unui sistem modern de justiție.

În ce măsură s-a împlinit acel ideal trei decenii mai târziu? Cum va arăta justiția din România peste 30 de ani și ce putem face noi astăzi pentru ca cetățenii acestei țări să aibă certitudinea că justiția se află în slujba lor, protejând cele mai de preț valori ale statului de drept? Sunt întrebări la care trebuie să reflectăm, dar, mai important, trebuie să acționăm pentru a găsi răspunsurile cele mai potrivite.

O justiție independentă reprezintă o adevărată forță de modernizare a statului, de limitare a abuzurilor și creează cetățenilor sentimentul de apartenență la o comunitate de valori și certitudinea că drepturile și libertățile le sunt garantate și respectate, în litera și spiritul legii.

Rămân un partener al efortului de reformare a sistemului judiciar și am încredere că blocajele actuale vor fi depășite prin dialog, profesionalism și imparțialitate.

În final, adresez mulțumiri actualei conduceri a CSM pentru întregul său efort din anul care se încheie și vă doresc tuturor mult succes, multă sănătate și sărbători fericite!".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel