Iohannis, la CSM: INADMISIBIL! Bătaie de joc a guvernului

Klaus Iohannis a criticat miercuri Guvernul pentru adoptarea OUG privind Codurile penale, susținând că ''această chestiune nu este tolerabilă''.

"Este inadmisibil, o bătaie de joc ca Guvernul să adopte noaptea, fără avizul CSM, fără să fie inclusă pe ordinea de zi, o documentație, o ordonanță de urgență într-un domeniu atât de sensibil cum este Codul penal și Codul de procedură penală. Această chestiune nu este tolerabilă", a spus Klaus Iohannis, înainte de ședința CSM.

El a arătat că participă la ședința CSM pentru a afla punctul de vedere al reprezentanților sistemului de justiție în această problemă.

DC News a transmis în format LIVE TEXT declarațiile președintelui:

Este inadmisibil! Nu se poate ca guvernul să adopte noaptea, fără avizul CSM, fără să fie inclusă pe ordinea de zi o documentaţie, o ordonață de urgență într-un domeniu atât de sensibil cum este Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Este o bătaie de joc ce a făcut guvernul! Această chestiune nu este tolerabilă!

Indignarea este profundă nu doar în societate, ci și în sistemul de justiție, ca atare am decis să particip la această întrunire. Trebuie să hotărâm împreună pe ce cale o luăm. Singura cale pe care nu o accept este să nu facem nimic.

[citeste si]

Trebuie luată atitudine, nu doar declarativ, ci și instituțional. Îmi imaginez că primul pas este sesizarea CCR fiindcă este un conflict instituțional între sistemul de justiție și guvern. Acest lucru vi-l propun, dar nu vi-l impun.

Vă propun să completăm ordinea de zi cu un punct care să se numească așa: decizie asupra declanșării unui conflict instituțional între sistemul de justiție și guvern. Vă supun la vot.

------

Știrea inițială:

"Având în vedere adoptarea, în şedinţa Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, a Proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, anterior consultării corpului profesional şi avizării de către Consiliul Superior al Magistraturii, confom dispoziţiilor art.38 alin. (3) din Legea nr.317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că solicitarea Ministerului Justiţiei, transmisă Consiliului la data de 31.01.2017, în jurul orelor 17.00, de avizare a Proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, nu reprezintă o intenţie reală în obţinerea avizului prevăzut de lege.

Anterior şedinţei Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul justiţiei a fost personal înştiinţat şi invitat să participe, în calitate de membru de drept al CSM, la şedinţa Plenului convocată de urgenţă pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea şi dezbaterea solicitării de avizare.

Consiliul Superior al Magistraturii consideră că adoptarea proiectului în condiţiile menţionate reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale în materia avizării şi a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima", a transmis CSM într-un comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel