Urmărește emisiunea live


KLAUS IOHANNIS, INCOMPATIBILITATE-ANI. Emilia Șercan, scenarii despre viitorul politic al lui Klaus Iohannis

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit pentru joi, 25 septembrie, judecarea incompatibilității de care este acuzat prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis. Informaţia apare exact cu puţin timp înaintea încheierii procesului de inscriere a candidaţilor la alegerile prezidenţiale.

VEZI ȘI: Scrisoarea NEAȘTEPTATĂ a unei tinere pentru Macovei: Dă-mi, te rog, șansa

Emilia Șercan, jurnalistă de investigații, a comentat acest subiect și a luat în calcul mai multe scenarii în ceea ce-l privește pe Klaus Iohannis.

"În primul rând, această stabilire a termenului în ultima zi în care se puteau depune candidaturile la prezidențiale atrage atenția. De ce? Practic în momentul de față, jocul politic este închis. Avem 14 candidați. Nu se mai poate întâmpla absolut nimic. Lucrul acesta ne face să ne întrebăm dacă nu cumva ANI a jucat politic, având în vedere că ANI a cerut, la sfârșitul săptămânii trecute, ÎCCJ să stabiliească mai repede un termen de judecată în cazul Klaus Iohannis, dar și în cazul altor primari care sunt într-o situație similară. În cazul lui Klaus Iohannis, Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunțat în aprilie 2013. De ce nu s-a cerut mai repede stabilitarea unui termen de judecată în cazul lui Klaus Iohannis? Având în vedere perioada aceasta lungă, ne atrage atenția cu atât mai mult cu cât ACL nu mai poate schimba candidatul la prezidențiale", a spus Emilia Șerban.

Cât despre procedura care se va derula joi, 25 septembrie, la ÎCCJ, jurnalista de investigații a zis: "Putem să anticipăm un calendar și să facem anumite previziuni cu privire la deciziile pe care ÎCCJ le-ar putea lua. Ce se va întâmpla mâine? Joi se va judeca o procedură de filtrare a recursului pe care ANI l-a făcut în cazul lui Klaus Iohannis. Această procedură de filtrare este o noutate care vine la pachet cu introducerea Noului Cod Civil și cu introducerea Noului Cod Penal. Astfel, mâine, un complet format din trei judecători va decide dacă întâmpinarea formulată de ANI în privința recursului poate să fie acceptată sau nu. Completul de judecată va pune chestiunea în discuție, însă are un termen de 30 de zile în care se poate pronunța. Cel mai târziu în jurul datei de 25 octombrie, ÎCCJ va veni și va spune dacă acceptă sau nu recursul ANI. Până în data de 25 octombrie, scenariul este următorul: fie Klaus Iohannis rămâne cu sentința dată de Curtea de Apel Alba Iulia și atunci va scăpa de orice fel de emoție legată de candidatura sa, fie dacă ÎCCJ va considera că solicitarea ANI este pertinentă, atunci va accepta recursul. Abia după acest moment, se va stabili un termen de judecată. Termenul de judecată este greu de evaluat. Având în vedere că 25 octombrie este data limită, cred că până în primul tur de scrutin este posibil să nu avem un termen în acest dosar. Dacă se va accepta recursul ANI, termenul de judecată este posibil să fie dat în turul doi. Abia atunci putem spune că dosarul lui Klaus Iohannis poate să influențeze și soarta alegerilor", a subliniat Emilia Șercan la Realitatea TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel