Klaus Iohannis, greșeli majore făcute la Congresul PNL

Liberalul Radu Zlati, prezent la Congresul PNL care a avut loc sâmbătă, a vorbit despre culisele acestui eveniment major de pe scena politică.

VEZI ȘI: Faza zilei la Congresul PNL. Nimeni nu se aștepta la așa ceva

Radu Zlati, pe blogul personal, a explicat ce greșeli a făcut Klaus Iohannis la Congresul PNL. El spune că fie sunt erori, fie strategii bine puse la punct, dar greu de descifrat.

Erorile lui Klaus Johannis.

"Au existat trei erori ieri din partea președintelui Klaus Johannis. Cel puțin, erori din punctul meu de vedere. Dar poate că eu greșesc și nu sunt erori, ci mișcări politice a căror justețe eu nu am reușit să o sesizez.

VEZI ȘI: Elena Udrea, REGRETE enorme după Congresul PNL

1. Chemarea fiilor rătăcitori. În ultima perioadă, câțiva membrii ai PNL, unii cu notorietate publică precum Chiliman, Tăriceanu, Tușa, Diaconu, Stroe, etc. au plecat sau au fost excluși din partid. Johannis a chemat fii rătăcitori acasă, dar după mine a fost o eroare, deoarece: (a) majoritatea acestora și-au găsit deja o cale proprie de dezvoltare politică personală, distinctă de cea a PNL, deci varianta întoarcerii este una exclusă în forma sugerată de către președintele PNL (b) unii dintre cei excluși au fost penalizați de către partid pentru ceva mai grav decât erori politice fiind acuzați, literalmente, de trădare – ce rost are să readuci în partid niște trădători, doar în speranța că cei care au trădat o dată nu vor trăda și a doua oară? (c) desconsideră pe cei care în vreme, în ciuda presiunilor, greutăților de tot felul, frustrărilor de tot felul, au rămas loiali partidului. În fapt se cunoștea că unii membrii PNL (gruparea rebelă din Prahova, foștii miniștrii PNL care cauționaseră deja mișcarea lui Tăriceanu, etc.) vor pleca, după Congres, spre gruparea trădicenistă. Nu s-a făcut nimic sau prea puțin pentru păstrarea acestora în interiorul partidului. Cum ai putea imagina că vei avea mai mult succes în atragerea înapoi a celor care au plecat sau au fost dați afară din partid, dar nu fără rațiuni valabile?

2. Anunțarea numelui partidului rezultat din fuziunea cu PDL. Klaus Johannis a anunțat în plen că respectivul nume va fi Partidul Național Liberal. Nu mă îndoiesc că va fi așa, cred că și majoritatea celor din PDL înțeleg și acceptă acest fapt, dar a anunța aceasta în public fără a avea acceptul partenerilor de tratative este ceva mai mult decât o greșeală. Reacțiile din PDL nu au întârziat, iar această greșeală ar putea să dăuneze felului în care se va desfășura procesul de unificare. Încă vreo câteva greșeli de acest gen, și ne sabotăm singurei șansele de unificare a dreptei.

3. Moțiunea privitoare la prezidențiabilul din partea PNL. Deși pregătită cumva dinainte, respectiva moțiune a fost o eroare, nu doar pentru că era debatabilă din punct de vedere statutar. Dar și pentru că a arătat delegaților că, în plen și pus în fața posibilității unei confruntări la urne directe și pe loc cu Crin Antonescu, președintele PNL a dat înapoi, nesigur de succes (sau, după reacția sălii, fiind sigur de insuccesul propriu). Ori un președinte de partid nu își poate permite să se arate vulnerabil în fața armatei sale, întrunite în Congres", a scris Radu Zlati pe blogul personal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel