EXCLUSIV  Proteste Piața Victoriei. Klaus Iohannis, gest istoric. Manevra anti Cioloș care-l salvează pe președinte

Roxana Neagu / 11 aug 2018 / 19:36 Salveaza PDF Comentarii
Iohannis
Descriere foto: Iohannis

Președintele Klaus Iohannis se află în fața unei alegeri. Poate face un gest istoric sau poate urma calea unei politici de partid care să-i deschisă calea lui Dacian Cioloș. 

”Șansa lui Iohannis de a face un gest istoric este următoarea: În 1999, în urma unui diferend între premier, coaliția de guvernare, președinte, Emil Constantinescu a forțat Constituția și l-a demis pe Radu Vasile, premierul de atunci. În acel moment, Iliescu, care conducea PSD-ul în Opoziție a spus că nu putem rămâne fără premier și fără președinte, pentru că se putea iniția suspendarea prin încălcarea Constituției, pe care au cerut-o mulți din Opoziție. A arătat echilibru și au votat cu inima mai ușoară pentru el și cei contra PSD. Acum, Klaus Iohannis ar trebui să-și exercite rolul de mediator și să fie cel care pledează pentru oprirea violențelor. Chiar dacă, în orbirea sa, PNL încearcă să speculeze politici violențele din Piața Victoriei, președintele ar trebuie să intervină și să ceară calmarea spiritelor, pentru că nu au unde să ducă. Schimbarea prin forță a guvernării la jumătatea mandatului e o catastrofă, nu poate fi justificată, nu poate fi considerată gest democratic, chiar dacă unele forțe din exteriorul țării și opoziția doresc lucrul acesta, s-ar crea un precedent, e o destabilizare. Aici președintele poate face un gest istoric. 

Pe de altă parte, dacă rămâne captiv acestei politici de partid, se va consuma într-un conflict, într-o fundătură și-i va crea breșă lui Cioloș. Mișcările de stradă nu sunt bine văzute de marea majoritate a populației, oamenii nu doresc haos. Anarhia nu e de dorit și va pierde capital, nu va câștiga prin schimbarea unui guvern prin forță. Atunci, îi face loc lui Cioloș. Din lupta lui cu Dragnea și cu PSD, nu poate câștiga decât Cioloș și forțele de tip USR” este comentariul lui Val Vâlcu vizavi de cum ar trebui să acționeze președintele Klaus Iohannis, în contextul protestelor violente din Piața Victoriei. 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26