Klaus Iohannis, discurs la finalul Summitului Consiliului Europei. Se va înfiinţa un Registru al Daunelor cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Administraţia Prezidenţială
Administraţia Prezidenţială

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat înfiinţarea unui Registru al Daunelor cauzate de agresiunea Rusiei contra Ucrainei, la finalul Summitului Consiliului Europei. 

"Bună ziua,

Tocmai s-a terminat al patrulea Summit al Consiliului Europei, sub motto-ul “Uniţi în jurul valorilor noastre / Uniţi pentru Europa“.
Prin Declaraţia politică a Summitului pe care am adoptat-o, reafirmăm angajamentul nostru puternic faţă de valorile fundamentale ale Consiliului Europei şi voinţa politică de apărare a valorilor democratice.

Facem astăzi un pas important în domeniul protecției internaționale a mediului: am adoptat un document politic, parte a Declarației Summitului, care afirmă recunoașterea, la cel mai înalt nivel politic, a dreptului la un mediu curat, la un mediu sănătos și durabil ca fiind un drept al omului aflat în strânsă legătură cu alte drepturi ale omului și cu dreptul internațional, impulsionarea activității Consiliului Europei în materie și înființarea, în viitor, a unui Comitet pentru mediu și drepturile omului. Deci, iată, avem chiar o noutate – se recunoaște la acest nivel, de lideri, că avem cu toții dreptul la un mediu curat, la un mediu sănătos.

Este un pas înainte care mie mi se pare foarte important. 

Am adoptat şi Declaraţia de înfiinţare a unui Registru al Daunelor cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, prin care reiterăm condamnarea fermă a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, dar concretizăm şi o contribuţie a Consiliului Europei la contracararea consecinţelor războiului de agresiune împotriva Ucrainei. 

Acest Registru constituie un prim pas pentru înfiinţarea unei structuri care să compenseze toate prejudiciile cauzate de război. 
Reafirmăm astfel angajamentul statelor participante față de importanța realizării obiectivului aducerii în fața justiției internaționale a persoanelor responsabile pentru planificarea și comiterea crimei de agresiune împotriva Ucrainei. 

România este un susținător ferm al valorilor Consiliului Europei, cu precădere al celor privind statul de drept, valori care sunt câteodată supuse unor provocări în unele state membre.

Totodată, valorile sale fundamentale - drepturile omului, democraţia şi statul de drept - trebuie menţinute în centrul atenţiei. Pe lângă acestea, agenda de dezbateri a Consiliului Europei trebuie actualizată cu teme de interes pentru cetățenii europeni. 

Contextul politic actual din Europa este, din păcate, marcat de ascensiunea extremismului, populismului, xenofobiei, intoleranţei şi naţionalismului nesănătos, precum și de încercări de a acționa împotriva valorilor noastre democratice fundamentale. De ce subliniez naționalism nesănătos – naționalismul, ca și sentiment, este, în esență, unul pozitiv, dar dacă este exacerbat și dus înapoi, în secolul XIX sau XVIII, poate să dăuneze grav unei societăți democratice din secolul XXI.

Este esenţial, în acest context, să acţionăm cu fermitate, inclusiv folosind instrumentele Consiliului Europei, pentru a combate toate aceste fenomene care atentează la drepturile omului, atentează la valorile și principiile democratice din secolul XXI", a declarat preşedintele Klaus Iohannis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel