Klaus Iohannis, decorat cu o înaltă medalie a comunității evreiești

Preşedintele Klaus Iohannis, dar şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, au primit medaliile "Dr. Wilhelm Filderman - Răsplată pentru merit" în cadrul unui eveniment desfăşurat la Templul Coral din Bucureşti, dedicat aniversării a 135 de ani de la naşterea lui Wilhelm Filderman, fost preşedinte al Uniunii Comunităţilor Evreieşti din România. 

"Noi îi acordăm domnului preşedinte medalia 'Dr. Wilhelm Filderman - Răsplată pentru merit' considerând, pe linia discursurilor de până acum, că avem de a face într-adevăr cu un model. Este un model la care poate recurge orice om politic important care doreşte să intre în istorie, aşa cum a intrat Wilhelm Filderman", a spus Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. 

"Se conferă medalia de onoare 'Dr. Wilhelm Filderman - Răsplată pentru merit' excelenţei sale Klaus Werner Iohannis, preşedintele României, expresie a recunoaşterii înaltei dumneavoastră contribuţii la promovarea constantă a principiilor, valorilor şi legilor democraţiei pluraliste în România, cu recunoştinţă pentru cultivarea permanentă a dialogului intercultural, interetnic şi interconfesional în condiţii de respect reciproc", se arată în motivaţia semnată de Albert Kupferberg, preşedintele Fundaţiei Filderman şi Aurel Vainer, preşedintele FCER - CM. 

Distincţia oferită preşedintelui Klaus Iohannis a fost înmânată consilierului prezidenţial Sergiu Nistor

"Primesc medalia aniversară 'Dr. Wilhelm Filderman - Răsplată pentru merit' cu recunoştinţă, dar şi cu bucuria prieteniei care mă leagă de comunitatea dumneavoastră. Adresez salutul meu cordial conducerii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi conducerii Fundaţiei Filderman. Ele readuc în atenţia noastră personalitatea marcantă a dr Wilhelm Filderman de la a cărui naştere se împlinesc 135 de ani. Wilhelm Filderman a urmat cu fidelitate şi credinţă lupta pentru drepturile politice ale cetăţenilor de origine evreiască din România. (...) Doresc să evoc în mod special curajul şi fidelitatea lui Wilhelm Filderman care a luptat pentru România în primul război mondial fiind decorat pentru faptele sale de arme cu prestigioase ordine precum 'Coroana României' şi 'Virtutea Militară'. (...) Văd, în medalia pe care mi-o conferiţi astăzi şi pe care cu onoare o accept, aprecierea dumneavoastră pentru obiectivele pe care mi le-am propus cât şi angajamentul nostru comun în vederea îndeplinirii lor. Aniversarea de astăzi reprezintă o evocare necesară a omului şi a modelului uman întruchipat de doctor Wilhelm Filderman", a spus Klaus Iohannis în mesajul citit de consilierul Sergiu Nistor. 

Preşedintelui Consiliului European, Dolad Tusk, i-a fost oferită, de asemenea, medalia "Dr. Wilhelm Filderman - Răsplată pentru merit", ca "expresie a recunoaşterii contribuţiei la promovarea valorilor democraţiei europene, a păcii şi a dialogului social". 

"În numele preşedintelui Consiliului European, domnul Donald Tusk, doresc să vă mulţumesc pentru mesajul dumneavoastră şi pentru scrisoarea extraordinară în care îl informaţi cu privire la decizia de a acordat medalia "Dr. Wilhelm Filderman - Răsplată pentru merit". Preşedintele Tusk vă este recunoscător pentru distincţie, apreciază foarte mult ceea ce faceţi şi vă roagă, cu permisiunea dumneavoastră, ca această medalie, care îl onorează, să fie transmisă domniei sale prin curier", s-a arătat în mesajul transmis organizatorilor de Stefan Smith, asistent personal al preşedintelui Donald Tusk. 

Mai mulți medaliați

Medalii au fost oferite, de asemenea, preşedintelui Curţii Europene pentru Drepturile Omului, Guido Raimondi, comisarului european Corina Creţu, ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, preşedintelui Academiei Române, acad. Ionel Valentin Vlad, ambasadorului Israelului în România, Tamar Samash, decanului Baroului Bucureşti, Ion Dragne, rectorului Universităţii din Bucureşti, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, şi preşedintele-director general al TVR, Irina Radu. 

Printre cei care au mai primit distincţii s-au aflat şi judecătoarea Margareta Teodorescu, preşedintele Romaqua Group Borsec, Octavian Creţu, managerul Kaufland România, Katharina Scheidereiter, şi directorul Zdrovit România, Cristian Iliescu. 

În cadrul evenimentului avocatului Radu-Cătălin Dancu, consul general al României la New York, i-a fost oferită "Medalia de onoare - Prieten al comunităţilor evreieşti din România". 

Manifestările au continuat cu simpozionul "135 de ani de la naşterea Dr. Wilhelm Filderman - personalitate marcantă a evreimii din România, promotor european al apărării drepturilor minorităţilor naţionale". Prezentări ale personalităţii doctorului Filderman au fost susţinute, printre alţii, de av. Radu-Cătălin Dancu, Nicolae Drăguşin - cercetător ştiinţific în cadrul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", "Lya Benjamin - cercetător Centrul pentru Studierea istoriei evreilor din România, ing. Paul Schwartz - preşedintele Comunităţii Evreilor din România. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel