LIVE  Klaus Iohannis, la Bruxelles, despre noul comisar european: Opoziție fermă la Guvernul Dăncilă

Președintele Klaus Iohannis urmează să facă, în scurt timp, declarații de presă. 

Declarațiile vin înainte de ședința Consiliului European. 

DCNews va transmite principalele declarații. 

- BREXIT: Sunt optimist să aprobăm acordul, apoi să vedem dacă și la Londra se va găsi o aprobare pentru acest acord. Cea mai bună variantă ar fi un Brexit cu acord. În cazul nostru, ar înseama ca românilor din Marea Britanie să le fie asigurate toate drepturile. 

- Comisar european: Din partea noastră, este, din păcate, un blocaj care se numește Guvernul Dăncilă, am mai spus și, din păcate, trebuie să repet. 

- Comisarul european, propus de Guvernul Dăncilă? O să mă opun ferm la așa ceva, fiindcă un Guvern demis nu poate să facă propunere în numele României pentru următorul mandat al Comisiei.

- N-o să discut despre nume de posibile propuneri, dar îi voi spune foarte clar doamnei președinte ales că nu pot să accept ca un președinte ales să facă o propunere care să fie și acceptată. 

- Rocadă portofolii. Am mai discutat cu doamna von der Leyen și m-a asigurat că portofoliul alocat României rămâne valabil, nu am niciun motiv să cred că apar schimbări. Nu există nici măcar o discuție, deci nici vorbă despre o înțelegere pentru vreo rocadă. Așa ceva ar implica cel puțin trei părți în discuție. 

- Îi va propune Ursulei von der Leyen să aștepte un Guvern nou al României? Da, asta este varianta ideală. Sper să înțeleagă toate părțiile implicate, în speță Parlamentul României, nu putem să ne jucăm cu regulile democrației. Cum ar fi să existe un prim-ministru desemnat și să nu se discute în Parlament noul Guvern. Este un scenariu greu de imaginat care sper să nu devină realitate. 

- Să se discute despre noul Guvern după primul tur al prezidențialelor: Dacă vorbim despre PSD, din păcate, în ultima vreme, e greu de făcut previziuni. 

- Critici la adresa Franței.  Vom avea mâine o discuție despre cadrul financiar multianual. Am nemulțumiri aici, președinția noastră a făcut progrese. Acum președinția franceză mi se pare că nu procedează corect. Au solicitat să se meargă înapoi, la ce a fost înainte de președinția noastră și a venit cu propuneri pe care nu le agreez și nu le sprijin sub nicio formă, nu pot să fiu de acord să avem reduceri pe politica agricolă și pe politica de coeziune, mi se pare greșite, e o abordare pe care nu o sprijină România și vor spune foarte clar. (...) Nu putem să aruncăm în spațiu niște cifre fără să ținem cont de statele membre, cum a făcut președinția finlandeză. 

Alegeri anticipate, USR - Aici vorbim despre problemele consiliului european. Despre alte probleme, vorbim acasă. 

- Comisar european. Doamna von der Leyen a făcut față la toate provocările și nu văd de ce anu ar continua tot așa - cu privire la comisarul european. Nu pot să împiedic fizic Guvernul Dăncilă să scrie o scrisoare. Dar pot să intervin să nu fie acceptată o propunere făcută de un guvern care și-a pierdut legitimitatea politică și legitimitatea constituțională. 

- Eu sper să nu ajungem în situația de nedorit să nu se poate progresa pe formarea Comisiei din cauza României, sper să avem suficientă luciditate în Parlament pentru a merge într-un ritm suficient de bun cu aceste proceduri de formare a noului guvern. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel