Klaus Iohannis, DECLARAȚIILE momentului, în timp REAL. UPDATE

klaus iohannis
klaus iohannis

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații de presă, de la Cotroceni. El a analizat situația economică a țării și a cerut din nou demisia premierului Viorica Dăncilă:

Iată principalele declarații ale președintelui: 

-S-au publicat astăzi date publicate la execuția bugetară, date publicate cu întârziere. Înainte de asta câteva aprecieri mai generale. Aș începe cu o constatare pe care am mai făcut-o: programul de guvernare al PSD s-a aflat pe contrasensul unei logici elementare. După cum se cunoaște, PSD a propus românilor pe de o parte scăderea taxelor și impozitelor, o acțiune începută acum doi ani cu scăderea TVA-ului, pe de o parte au propus o creștere puternică pentru salarii, pentru pensii, pentru drumuri, au spus ei, pentru școli au spus ei. Pentru economiști dar și pentru cei interesați această abordare a produs surprindere. Este vorba despre un fel de magie economică, propusă de PSD.

-Trebuie să vedem cât va ține această iluzie creată de PSD. Social democrații au reușit o contraperformanță: printr-o inginerie contabilă au fost trecute cheltuielile de la angajator la salariat și astfel s-a anulat această creștere 

-După un an și jumătate de guvernare PSD, nu vedem nici drumuri, nici autostrăzi, nici școli, nici spitale. Nimic. Pe de altă parte, lumea se întreabă totuși de unde vin acești bani pentru anumite creșteri care s-au realizat. PSD-ul de fapt amanetează viitorul țării:crește salarii și pensii și neglijează investiții importante.

- Execuția bugetară arată că la nici un capitol veniturile nu au ajuns la nivelul programului prezentat de Guvern, nu impus de cineva. Nu și-au îndeplinit propriul program. Acest lucru arată ceva trist. PSD-ul este incapabil să țină ordine în finanțele publice. După trei premieri și tot atâția șefi la ANAF cel mai vizibil efect este incertitudinea, lipsa de predictibilitate, cu un comportament tot mai iresponsabil pentru contribuabil

-La venituri bugetare totale este important de remarcat că PSD nu reușeste să transpună creșterea economică în creșterea veniturilor. Noi am avut o creștere de 7 %, dar ce să vezi, veniturile nu au crescut în proporție cu economia, ba dimpotrivă, surpriză, veniturile au fost mai mici. 

-Veniturile fiscale ar fi trebuit să crească pe măsură ce a crescut economia. Ele nu au atins cota programată. Sunt mai mici decât cele din trimestrul 1 din 2017. Aici avem o nouă contraperformanță. De la momentul crizei economice, este pentru prima dată când veniturile fiscale au scăzut față de anul anterior. Economia duduie, dar la bugetul statului duduie numai cheltuielile. La restul e pauză. 

-PSD propunea o creștere cu 16 % a veniturilor din TVA. Iată că în primul trimestru suntem cu 9% sub ce este programat. Veniturile din accize, iar un lucru foarte spcial. Aici se reflectă cel mai fidel degringolada gestionadă de PSD: cu toate că au crescut prețurile, colectarea ANAF se află la 12 % sub program. Aceasta este performanța PSD-ului, cu toate că românii plătesc prețuri mai mari aproape la tot. 

-Fondurile europene sunt un nou eșec al PSD-ului. Suntem cu 37 % sunt valoarea programată. Este inadmisibil ca aceste fonduri europene să nu facă parte din planul guvernului. PSD are alte priorități: lupta cu BNR-ul, cu multinaționalele, numai cu fondurile europene nu se luptă. Măcar de acolo, dacă din fonduri proprii nu reușesc să facă acest lucru. România se află în procedura privind deviația semnificativă a deficitului bugetar. Aici ar fi bine ca PSD-ul să nu uite că România face obiectul Uniunii Europene privind acest deficit. Nu se vede nici o intenție și nici o măsură corectivă. Invit să-și revină, pe guvernanții PSD. Per ansamblu, o evoluție total nesatisfăcătoare a finanțelor publice. 

-Este imperioasă demisia doamnei Dăncilă pentru a face față unor oameni resposanbili și competenți. În acest context este din ce în ce mai vizibil că Dragnea și ai lui nu au nici o soluție pentru o guvernare bună și eficientă 

-știrea inițială-

DCNews va transmite în format livetext principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis. Informațiile vor fi actualizate la minut, în timp real. 

Potrivit Administrației Prezidențiale, tema declaraţiei este execuţia bugetară pe primul trimestru.

Râmâneți pe DCNews pentru cele mai importante informații de la Cotroceni. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel