Pilon II pensii. Klaus Iohannis, distrugător cu Guvernul: Îi somez să-și revină

Klaus Iohannis pleacă din București. Anunțul Administraţiei Prezidenţiale
Klaus Iohannis pleacă din București. Anunțul Administraţiei Prezidenţiale

Președintele Klaus Iohannis face declarații în scurt timp. 

Rămâneți pe DCNews pentru cele mai importante declarații ale președintelui: 

Plângerea lui Orban

Am ajuns la concluzia care cred că rămâne valabilă cel puțin câteva zile sau săptămâni, am decis să nu comentez în niciun fel nici sesizarea depusă de dl Orban, nici interpretările care s-au făcut de o anumită parte politică cu aproape isterie, în niciun caz nu vreau să apară impresia că aș putea sau aș vrea să influențez ancheta, simplu și clar: nu comentez! 

- Mutarea ambasadei nu are nicio treabă cu procurorii, e o decizie pe care o voi lua eu după o analiză.

Pilonul II de pensii 

- Am observat, recunosc, cu multă îngrijorare ce se întâmplă și nu numai de acum, dacă vă amintiți a fost la învestirea nu mai știu cărui guvern PSD că au fost multe, cred că la învestirea Guvernului Tudose, exact înainte de depunerea jurământului, înainte de audierile în Parlament, cineva făcuse afirmația că se desființează Pilonul II. Iacă că de atunci a apărut un fel de ping-pong de declarații: ba se desființează, ba nu, ba se naționalizează, ba nu, ba se suspendă, ba nu. E foarte îngrijorător. Această abordare e la limita unei guvernări diletante foarte toxice. Îi somez pe guvernanți să-și revină, să clarifice care e intenția lor legată de Pilonul II. Aici e vorba de banii oamenilor care contribuie la Pilonul II. Nu poți să te joci cu așa ceva. Aici vorbim de o chestie planificată pe termen lung. Nu plătește nimeni o contribuție la pensie ca să primească banii a doua zi. Riscul cel mai mare este ca oamenii să piardă încrederea în capacitatea statului în a proiecta și a gestiona sistemul de pensii. Lumea deja începe să-și pună întrebări despre ce se întâmplă cu acești bani. 

- Așa nu se poate, e nevoie de o clarificare fermă, sper eu o clarificare în sensul că PSD-ul nu se va atinge de acești bani. 

- Consultări se pot face, dar aici este nevoie de o clarificare a celor din PSD sau a coaliției majoritate. 

- Acest pilon a fost proiectat, s-a creat legislația aferentă și oamenii au început să plătească crezând că vor beneficia de o pensie suplimentară. Dacă, după doar câțiva ani, începe cineva și schimbă legislația, se duce totul de râpă. 

- A mai avut cineva de la PSD idei de modificare a Pilonului II prin 2013 - 2014, s-a făcut o analiză și s-a găsit că au un randament bun și s-a abandonat ideea de a modifica lucrurile. Se reia discuția. Nu se poate constitui o arhitectură ca din doi în doi ani sau din trei în trei ani cineva care întâmplător guvernează pune sub semnul întrebării totul. 

După ora 19:00, președintele Klaus Iohannis urmează să facă declarații. 

Președintele Klaus Iohannis participă, de la ora 19:00, la evenimentul Demo Day - Programul Innovation Labs de la Teatrul Național „I.L. Caragiale" din București, Sala Studio, unde va ține un discurs.

Ulterior, urmează să facă declarații. De îndată ce va ieși președintele la declarații, DCNews vă transmite Live Text. 

Alocuțiunea președintelui: 

”Mulțumesc pentru primirea deosebit de frumoasă și dacă prezența mea a produs un pic de emoție, cred că este un lucru bun!

Dragi tineri, dragi studenți,

Domnule deputat,

Stimați invitați,

Doamnelor și domnilor,

Mă bucur să fiu în această seară în mijlocul dumneavoastră, cu ocazia finalei programului Innovation Labs 2018. Este un proiect cu totul lăudabil prin faptul că sprijină inițiativele inovative ale tinerilor în sectorul digital.

Felicit organizatorii, asociația Tech Lounge și Fundația Româno-Americană, alături de companiile partenere din mediul privat. Ați făcut posibilă participarea unui număr atât de mare de tineri și acest lucru este de apreciat și de lăudat.

În ecuația progresului, nu există o forță mai puternică decât cea a ideilor. Demersuri precum cele ale dumneavoastră sunt atât de importante tocmai pentru că susțin șansa împlinirii talentului antreprenorial încă de pe băncile facultății. Ideile bune, atunci când sunt puse în valoare, aduc prosperitate și contribuie la schimbarea în bine a societății.

Suntem cu toții martori la transformările din economiile și societățile moderne, generate de tehnologiile digitale – de la agricultură, la industrie și comerț, mergând până la domeniul securității naționale.

Trebuie să ne asumăm aceste schimbări și să profităm de oportunitățile pe care le aduc cu ele!

Doamnelor și domnilor,

Sectorul digital este o componentă vitală a modelului de dezvoltare a României pe care eu doresc să îl promovez, un model bazat pe inovație, competitivitate și antreprenoriat.

Industria IT din România a avut o dezvoltare vertiginoasă în ultimul deceniu. Sunt ilustrative, în acest sens, câteva date.

În ultimii ani, zona IT&C se dezvoltă cu o rată medie anuală de peste 15%. Exporturile înregistrează creșteri anuale de peste 20%, ceea ce arată competitivitatea extraordinară a acestui sector. În prezent, segmentul IT împreună cu domeniul tehnologiilor comunicării cumulează o pondere de aproape 6% din PIB-ul României.

Un alt aspect important pe care vreau să îl subliniez este creșterea continuă a numărului de întreprinzători, chiar dacă vorbim, în principal, de firme de mici dimensiuni.

Dincolo de cifre, însă, cea mai importantă resursă din domeniu sunt oamenii, începând cu voi, tinerii viitori întreprinzători, aici de față.

Sunteți talentați și competitivi! Sunt convins că aveți energia și determinarea de a contribui la schimbarea în bine a întregii Românii. În prelungirea carierei voastre profesionale, vă încurajez să perseverați și pe această direcție, a implicării în dezbaterea publică de idei și de soluții pentru viitorul României.

Dragi tineri,

Dincolo de reușitele incontestabile ale sectorului IT românesc, avem încă multe de realizat și știu că sunteți conștienți de acest lucru.

Digitalizarea scăzută a economiei și a administrației publice este o realitate care trebuie să determine guvernul să ia urgent măsuri.

Vedem, în statistici, că dispunem de o viteză de conectare ridicată, ceea ce este un lucru bun, fără îndoială. Pe de altă parte, însă, societatea românească nu stă deloc grozav la capitolul competențe digitale.

Guvernul și-a propus, și ar fi cazul să și facă pași concreți în această direcție, ca până în 2020, 35% dintre cetățeni să utilizeze sistemele de e-guvernare.

Pare un obiectiv mult prea optimist, dacă ținem cont că noi acum abia am atins pragul de 6%.

Antreprenoriatul în domeniul IT suferă, în prezent, de pe urma deficitului de personal calificat. Sistemul de educație este deja depășit de dinamica accelerată a schimbărilor, nereușind să acopere cererea tot mai mare de specialiști în domeniul IT. Deficitul anual de personal calificat este deja de ordinul miilor.

Sistemul de învățământ trebuie să integreze rapid educația digitală, începând chiar din ciclul primar, pentru a putea ameliora această situație.

Pe lângă lipsa de personal, industria IT mai are de gestionat și lipsa de predictibilitate generată de inițiativele și măsurile de multe ori neinspirate ale decidenților guvernamentali.

Stimați invitați,

Industriile creative și start-up-urile bazate pe tehnologii moderne sunt elemente centrale ale unei economii dinamice și competitive pe plan global.

Este esențial ca România să sprijine întreprinzătorii care dezvoltă produse de vârf în industria digitală. Nu putem altfel aspira la un model românesc de tip „Silicon Valley".

Proiectele aflate astăzi în competiție, și pentru care vă felicit, au toate atuurile care ne-ar putea apropia de un asemenea deziderat.

Dragi studenți, creativitatea voastră îmi dă încredere în viitorul economiei românești, dar și în capacitatea universităților noastre de a forma nu doar specialiști, ci și atitudini antreprenoriale, care să devină modele de succes și responsabilitate pentru viitorii întreprinzători.

M-aș bucura ca aplicațiile pe care le premiați în această seară să devină reușite comerciale naționale și, de ce nu, internaționale.

Îmi doresc ca performanțele voastre să atragă și alți tineri pe acest drum al excelenței în inovație. Potențialul creativ merită a fi pus în valoare, aici, în România.

Vă felicit încă o dată pentru această inițiativă și vă doresc tuturor mult succes! Vă mulțumesc!”

”Ne vedem la sfârșit” a spus președintele presei la intrarea la Teatrul Național „I.L. Caragiale". 


[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel