Iohannis, declarații de la Bruxelles: Discuție intensă, am discutat despre bani

Președintele Klaus Iohannis face, în scurt timp, declarații de la Bruxelles. 

Declarațiile vin în contextul controverselor și tensiunilor de la Summitul NATO și ar urma să fie făcute în jurul orei 14:00. 

DCNews vă transmite principalele declarații: 

- Am obținut un Centru de Comandă, de trei stele, operațional, cum ne-au explicat specialiștii noștri, un centru de comandă între nivelul tactic și nivelul strategic, centru important, vom avea, în final, în jur de 400 de ofițeri de stat major din toată țările NATO. 

- Am obținut o upgradare a statutului Brigăzii multinaționale pe care am înființat-o. 

- Două rezultate de care putem să fim mândri. 

- Un al treilea rezultat a fost că o întreagă sesiune a fost organizată la inițiativa și demersul nostru, e vorba de sesiunea dedicată Mării Negre. S-a desfășurat, în prezența aliaților, cu invitați din Georgia și Ucraina, la inițiativa noastră, în demersul de a pune regiunea Mării Negre pe harta NATO. Există o abordare intensă în NATO despre zona Mării Negre și o prezență aliată foarte bună. 

- Postura NATO a fost întărită, avem o serie de rezultate frumoase. 

(...)

- Avem aliați care au bugete sub 1% din PIB pentru apărare. Pe bună dreptate, s-a pus la modul apăsat în discuție împărțirea contribuțiilor. 

- Cu toții am renunțat la întâlnirile bilaterale, din păcate, dar asta a fost situația, apăruse o discuție destul de intensă, am hotărât împreună să schimbăm programul pe loc, am continuat doar aliații și am discutat despre bani. Am ajuns la concluzii optimiste, mai mulți aliați, care încă sunt destul de departe de 2% s-au angajat să-și majoreze cheltuielile pentru apărare, să ajungă cât mai repede la 2%, nu vreau să intru în detalii. Pentru România, anunțul e simplu, noi suntem la 2%, ne menținem acest nivel. S-a discutat, fără să se ia o decizie, să mergem chiar mai departe. Probabil vom avea o abordare care încearcă să treacă peste 2% la următoarele summituri NATO. 

- Ultima sesiune de la care am venit direct aici a fost dedicată Afganistanului. Noi ne-am angajat că vom crește numărul de personal de la peste 770 de oameni la peste 950, militari, jandarmi, personal civil. E o creștere însemnată pentru România, dar am înțeles că NATO este și despre a da securitate, nu doar despre a primi. 

- Prezența noastră în Afganistan este în baza articolului 5. Este singura dată când s-a invocat articolul 5, după catastrofa din 11 septembrie din SUA. 

- Președintele Trump nu a inițiat un conflict, a spus lucrurilor pe nume. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel