Iohannis confirmă întâlnirea cu Tăriceanu. Ce spune despre ALEGERI ANTICIPATE

Președintele Klaus Iohannis face noi declarații de presă, astăzi, la ora 14:30. 

Declarațiile președintelui vin după Consiliul European de la Bruxelles, dar și după dezvăluirile că a avut întâlniri, și nu la Cotroceni, cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, implicându-se în aranjamente politice. 

Vă transmitem de la ora 14:30, principalele declarații ale președintelui. 

[citeste si]

- Avem rezultatele finale ale alegerilor. Vreau să felicit partidele care au reușit să intre în Parlament, mai ales PSD, care a obținut scorul cel mai bun. Îi felicit pe toți cei 465 de parlamentare care vor forma noul Parlament al României. 

- Urmărind discuțiile din spațiul public, am auzit de foarte multe ori sintagma ”vot popular”. Într-adevăr, alegerile sunt un vot popular, iar votul popular de la aceste alegeri nu a desemnat niciun partid cu majoritate absolută. Voi convoca noul Parlament pentru marți, 20 decembrie, ora 12:00, iar miercuri și joi voi convoca consultări cu partidele politice. 

Salarii mai mari în Educație și Sănătate. Legea, promulgată de Iohannis

- Au apărut două teme legate de legiferare, s-a vorbit mult despre ele și românii au dreptul să știe ce voi face eu. Legea privind aprobarea OUG 20/2016 privind creșterile salariale în special din Educație și Sănătate a fost declarată constituțională și legea a fost promulgată de mine astăzi și va intra în vigoare de la începutul anului viitor.

Legea eliminării celor 102 taxe, întoarsă în Parlament

- O a doua lege discutată astăzi la CCR, care se referă la renunțarea la câteva taxe dintre care taxa radio-TV, a fost declarată constituțională. Trimit legea înapoi în Parlament, nu cred că este bine să se renunțe fără o discuție aprofundată la taxa radio-TV. Dacă noul Parlament va discuta această chestiune, atunci îmi va trimite legea în forma în care se va considera atunci și o voi promulga atunci. 

Despre întâlnirea cu Tăriceanu

- Am avut o discuție cu dl Tăriceanu, informală, politică, nu s-a referit la PNL. Nu mai detaliem ce a fost în continuare. (...) Nu doresc să intru în detaliile acelei discuții. 

Un alt guvern în afară de unul format PSD și ALDE

- Vă voi spune la momentul potrivit când voi decide eu pe cine voi desemna prim-ministru. 

Ludovic Orban a afirmat că PNL nu este partidul său de buzunar

- Da, eu am participat la formarea noului PNL, din vechiul PNL și vechiul PDL. În ceea ce privește buzunarul, nu am găsit niciun partid aici, credeți-mă, și nici nu am de gând. Eu îmi doresc un PNL puternic și nu este dorința mea să transform PNL într-u partid de buzunar. Dorința mea este ca PNL să se transforme într-un partid foarte puternic din România. 

- Eu cred că mă încadrez între cei care respectă democrația cu vârf și îndesat. 

- În această perioadă se fac multe declarații, toată lumea se poziționează pentru negocieri. E bine să privim declarațiile cu calm și să așteptăm proba, fiind evident votul de învestitură. 

Alegeri anticipate, dacă va respinge propunerile PSD, din cauza criteriilor de integritate

- Cred că ne grăbim un pic cu aceste scenarii. Să-i lăsăm pe cei din partide să vină la consultări, să spună cum își imaginează ei formarea Guvernului, să desemnez pe cineva, să voteze Parlamentul și apoi vedem mai departe.  

Întâniri-discuții informale cu alți lideri politici, în afară de Călin Popescu Tăriceanu

- Asta nu o să vă spun. 

Klaus Iohannis a mai spus că și dacă PSD va face sinur majoritate prin traseism, tot va chema la consultări toate partidele, așa cum au fost votate de cetățeni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel