Klaus Iohannis, decizie privind statutul aleșilor locali

Curtea Constituțională a fost sesizată de către Klaus Iohannis  în legătură cu proiectul de modificare a Statutului aleşilor locali prin care primarii şi preşedinţii de consilii judeţene pot să rămână în funcţii dacă sunt condamnaţi la închisoare cu suspendare, interdicţia fiind păstrată doar pentru condamnarea la închisoare cu executare, transmite Administrația Prezidențială.

Președintele Iohannis cere CCR să constate neconstituționalitatea Legii privind Statutul aleșilor locali.

„Intervenția legislativă asupra art.9 lit. f) și art. 15 lit. e) din legea dedusă controlului de constituționalitate conduce la interpretarea că se permite continuarea exercitării mandatului de consilier local, consilier județean, primar și președinte al consiliului județean de către o persoană condamnată penal printr-o hotărâre judecătorească definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea executării pedepsei (art. unic pct.1 și 2 din lege). Considerăm că fie completarea realizată nu poate fi interpretată decât în sensul jurisprudenței constante a Curții Constituționale ce nu face distincție în funcție de modalitățile de individualizare judiciară a pedepsei, ci menționează doar faptul că pedeapsa privativă de libertate trebuie executată (în formele prevăzute de legislația penală în vigoare), fie intenția legiuitorului a primit o redactare defectuoasă, ipoteză în care aceasta nu respectă nici cerințele de claritate și previzibilitate a legii, așa cum rezultă acestea din art. 1 alin. (5) din Constituție și au fost dezvoltate în jurisprudența Curții Constituționale, și nici exigențele principiului egalității, aşa cum rezultă acesta din art.16 din Constituție", se arată în comunicatul transmis de președinție.

[citeste si]

În opinia preşedintelui, „noua opţiune a legiuitorului este conjuncturală, nu ia în considerare un interes social real şi vine în contradicţie cu valorile sociale ocrotite prin lege".

Înainte să conteste la CCR, Iohannis a cerut reexaminarea actului normativ, însă cererea președintelui a fost respinsă de parlamentari, așa că legea s-a întors la Cotroceni.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy