Urmărește emisiunea live


Klaus Iohannis, cel mai important anunț la un an de mandat - LIVE TEXT

Klaus Iohannis a adresat, miercuri, de la ora 11:15, un mesaj Parlamentului, înainte de începerea dezbaterii finale a legii bugetului de stat pentru anul 2016.

Preşedintele a preluat, oficial, mandatul de şef al satului, la 21 decembrie 2014, după depunerea jurământului de credinţă în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.

Klaus Iohannis a declarat miercuri în plenul reunit al Parlamentului că a venit în fața aleșilor nu pentru a-și prezenta un bilanț sec, ci ca gest de normalitate democratică.

"Am ținut să vin în fața dvs. la un an de la preluarea mandatului de președinte nu pentru a face un bilanț sec, ci ca gest de normalitate democratică", a spus Klaus Iohannis.

El a arătat că la preluarea mandatului a vorbit despre direcțiile majore pentru România, despre schimbările pe care le asumă în modul de a face politică.

"Convingerea mea (...) este că marile proiecte ale unei națiuni pot fi îndeplinite doar dacă se sprijină pe valori și norme asumate. Acest fundament avea nevoie de reconstrucție. Am dorit ca anul 2015 să fie anul câștigării normalității", a arătat președintele. Klaus Iohannis a mai declarat în plenul reunit al Parlamentului că marea miză a anului viitor este reconstrucția încrederii în politică.

[citeste si]

Iată cele mai importante declarații ale lui Klaus Iohannis:

Am ținut să fiu în faţa dumneavoastră la un an de la preluarea mandatului nu pentru a face un bilanţ sec, ci ca gest de normalitate democratică. 

Acest fundament avea nevoie de reconstrucţie. Am dorit ca 2015 să fie anul recâştigării normalităţii în interior şi în exterior.

Recâştigarea normalităţii se poate face prin transformarea ideii de consultare dintr-una golită de sens în una reală.

În doar un an, a devenit un lucru firesc să avem consultări, să ne aşezăm la masa dezbaterii, preşedinte, partide, societatea civilă.

Unii s-au întrebat de ce nu reacţionez la orice subiect, de ce nu răspund la atacuri cu aceeaşi monedă. Sper că onorând promisiunea de a face politică altfel, am dat răspuns şi acestor întrebări.

2015 a demonstrat că se poate să avem acord larg pe probleme care privesc România.

Bugetul pe anul 2016 prevede o primă etapă de creştere.

În anul 2015 recâştigarea normalităţii a însemnat şi demersuri în plan exterior. Mă refer la restabilirea prestigiului României pe plan exterior şi la întărirea parteneriatelor noastre strategice.

(...)

Cea mai tragică lecție a anului 2015 se numește Colectiv. Evenimentul care a îndurerat o naţiune întreagă a scos la iveală problemele a multor sisteme. Sunt lucruri pe care nu avem dreptul moral să le dăm uitării. Cea mai dură concluzie este aceea că pur şi simplu corupţia ucide că se pot pierde vieţi nevinovate dacă nu respectăm legi.

Se împlinesc 26 de ani de când românii s-au ridicat împotriva regimului comunism. Astăzi, cel mai bun mod de a onora sacrificul oamenilor este să reconstruim încrederea şi să facem altfel de politică. Reconstrucţia clasei politice est tema pe care o propun pentru anul 2016.

Greul acestei misiuni revine partidelor. 

Anul 2016 va aduce şi alte tipuri de provocări decât cele care ţin de alegerile electorale. Aştept de la noul cabinet o guvernare responsabilă. Acest Executiv se află în faţa unei noi provocări, a unei şanse de a arăta că se pot lua decizii responsabile.

Despre 2015 s-ar putea spune multe, iar peste ani istoricii și analiștii vor avea perspective diferite. S-ar putea spune că pentru prima dată s-a introdus votul prin corespondenţă, că a fost anul instalării unui nou Guvern. Ceea ce mi-aş dori eu să se spună despre 2015 este altceva: că a fost anul în care a început schimbarea modului de a se face politică în România şi începutul înnoirii clasei politice. Este timpul schimbării. 

Marea miză a anului 2016 este reconstrucția încrederii în politică și în capacitatea sa de a da direcția dorită.

----------------------------------

Klaus Iohannis împlineşte un an de mandat în 21 decembrie, perioadă în care Parlamentul se va afla deja în vacanţă, astfel încât preşedintele a vrut să adreseze acest mesaj miercuri, chiar înaintea votului asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2016.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel