Klaus Iohannis, atac la PSD pe ”greaua moștenire”: Nu e din campanie, e din date concrete

Klaus Iohannis, un nou atac la PSD   Foto: Crișan Andreescu
Klaus Iohannis, un nou atac la PSD Foto: Crișan Andreescu

Președintele Klaus Iohannis a criticat guvernarea PSD și ”greaua moștenire” la un eveniment de premiere a firmelor, la Gala ”Topul Național al Firmelor”. 

Președintele Klaus Iohannis a declarat la Gala ”Topul Național al Firmelor”:

”În ciuda unei guvernări PSD dezastruoase - asta nu e din campanie, e din realitate - și a numeroaselor piedici cu care v-ați confruntat în ultimii ani, ați reușit, cu tenacitate, să vă conduceți afacerile și să faceți, în continuare, performanță. Din păcate, rezultatele remarcabile ale firmelor dvs. nu indică și consolidarea necesară de care România ar fi avut nevoie la nivel macro. Deficitele acumulate în ultimii ani par să devină amenințătoare pentru perspectivele noastre de dezvoltare. Deficitul bugetar și deficitul de cont curent în creștere demonstrează că PSD a dus România în direcția pur și simplu greșită. De exemplu, fostul guvern a lăsat, la sfârșitul lunii octombrie un deficit bugetar de 29 miliarde de lei, adică 2,8% din PIB, care a depășit deja întregul deficit bugetar programat pentru întregul an 2019. Nici asta nu e din campanie, ci din date concrete.

”Inflație record”

Totodată, lipsa de viziune a modelului economic bazat pe alimentarea consumului a dus la escaladarea deficitului balanței comerciale, dar și la inflație record, sigur, raportată la situația țărilor din UE. Iată unde au dus impostura și diletantismul foștilor guvernanți. Asta e din campanie. Este nevoie de politici ferme și eficiente care să readucă economia și finanțele publice pe direcția echilibrului și a sustenabilității. Misiunea Guvernului PNL de a găsi soluții la problemele create de guvernele dinainte nu va fi deloc ușoară.

”Nou model de dezvoltare”

Sunt convins că vom face pași importanți în direcția bună către România normală. Așa cum am arătat și în programul prezidențial, țara noastră are nevoie de un nou model de dezvoltare care să se bazeze pe inovare, productivitate și libertate economică. România antreprenorială trebuie să fie economia liberei inițiative, care să genereze prosperitate economică, dar și stabilitate democratică. De aceea, adresez un îndemn campionilor din această sală: deveniți mentori ai tinerei generații, împărtășiți experiența dvs. și fiți acele modele sănătoase de care este atât de mare nevoie.

”Probleme complicate” pentru Orban

Este important ca viitoarea generație să simtă că se poate face performanță și aici, la noi acasă, și că, împreună, prin seriozitate, putem construi România normală, o țară în care munca cinstită e răsplătită așa cum se cuvine. Cred că acum este momentul, la sfârșitul unui ciclu de guvernare care lasă semne adânci pentru România, să gândim pe termen lung și să acționăm în consecință. Acest guvern nou trebuie să gestioneze probleme complicate și tocmai de aceea se cuvine să răspundem și la întrebări incomode. De exemplu, merită să ne întrebăm cum ne dorim să arate relația oamenilor de afaceri cu administrația guvernamentală. Care sunt modelele de business fezabile care ar trebui multiplicate? Cum putem să construim România antreprenorială, pe care ne-o dorim cu toții? A devenit evident pentru fiecare dintre noi că birocrația excesivă reprezintă o povară pentru dezvoltarea afacerilor, iar lipsa de predictibilitate constituie un factor inhibator pentru inițiativele de afaceri. Buna guvernare trebuie așezată pe reperele indispensabile ale transparenței, consultării și a dialogului. Cunoașteți f. bine exigențele la care trebuie să se ridice buna guvernare în economie. Vocea CCIR s-a auzit tare și răspicat și vă felicit pentru asta. Îmi doresc să rămâneți aceiași vectori neimplicați, să gândiți soluții și să amendați derapaje. Probabil că toți oamenii de afaceri din această sală au resimțit problema deficitului forței de muncă, atât sub aspect calitativ, cât mai ales cantitativ, cu presiuni acute pe termen scurt. Cunoașteți foarte bine cât de mari sunt oportunitățile ratate din cauza lipsei de infrastructură. Nimeni nu mai concepe în secolul XXI că poate exista dezvoltare fără investiții în infrastructura de transport. Aceste neajunsuri trebuie ferm rezolvate. În acest sens, dialogul cu mediul de afaceri este esențial pentru dezvoltarea României. Sunt convins că legiferarea arbitrară, după bunul plac al grupurilor de interese a încetat. Trebuie să redevină un interlocutor constant al decidenților publici.”

Vezi mai mult în video:  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel