Klaus Iohannis, atac la guvernarea PSD-ALDE

Klaus Iohannis a transmis, vineri, 14 iulie, un mesaj cu prilejul lansării versiunii în limba română a „Cartei Albe a IMM-urilor din România", ediția a XV-a, eveniment organizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România. 

Cosmin Marinescu, consilier prezidențial în cadrul Departamentul Politici Economice și Sociale, a transmis mesajul președintelui Klaus Iohannis la evenimentul organizat la Hotel Caro.

Preşedintele critică performanţele guvernării PSD-ALDE în domeniul colectării veniturilor. Iohannis remarcă discepanţa dintre creşterea economică şi creşterea deficitului.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Domnule Președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România,
Domnilor miniștri,
Stimați întreprinzători,
Doamnelor și domnilor,

Îmi face plăcere să transmit felicitări reprezentanților întreprinderilor mici și mijlocii, în acest context special al aniversării unui sfert de secol de activitate a Consiliului IMM-urilor din România. În toată această perioadă, economia noastră a progresat împreună cu și prin intermediul întreprinderilor mici și mijlocii. Vă felicit pentru modul în care ați promovat rolul esențial pe care antreprenoriatul și libera inițiativă îl au în economia de piață.

Vă felicit, de asemenea, pentru modul în care «Carta Albă a IMM-urilor din România» a reușit, de-a lungul anilor, să reflecte cele mai evidente tendințe și preocupări ale oamenilor de afaceri, și să propună strategii de susținere și dezvoltare pentru mediul de afaceri românesc.

Așa cum probabil cunoașteți, la inițiativa Administrației Prezidențiale și ca etapă de consultare în cadrul Proiectului de țară, am avut recent o largă dezbatere cu reprezentanții mediului de afaceri din România, oameni de afaceri români și investitori străini, companii mari și întreprinderi mici și mijlocii. În acest cadru, toți reprezentanții mediului de afaceri au arătat că stabilitatea și predictibilitatea sunt cele mai importante exigențe ale mediului economic, în special în contextul evoluțiilor politice recente.

În acest sens, indiferent cât de ambițios ar fi, niciun program de guvernare nu are dreptul să contravină cerințelor esențiale de stabilitate și predictibilitate de care economia are nevoie.

De exemplu, în ciuda creșterii economice record de 5,7% pe primul trimestru și a expansiunii considerabile a consumului, execuția bugetară de pe primul semestru al anului 2017 consemnează serioase rămâneri în urmă în privința colectării veniturilor – care sunt cu aproape 6 miliarde lei sub nivelul programat, fapt ce a atras creșterea deficitului bugetar cu cca. 4,4 miliarde lei doar în luna iunie.

[citeste si]

Consider că este pe deplin justificată îngrijorarea oamenilor de afaceri în privința implicațiilor pe care unele măsuri recent anunțate le pot avea asupra economiei. Așa cum am spus și la momentul învestirii Guvernului, schimbarea programului de guvernare, mai ales în aspectele esențiale ale acestuia – atât fiscale cât și sociale, nu oferă deloc semnalul de încredere și liniște pe care românii și mediul investițional îl așteaptă.

Acest tip de a face politică economică seamănă incertitudine și îngrijorare, iar semnalele primite în această perioadă din partea mediului de afaceri mă determină să atrag atenția Guvernului și coaliției politice că o asemenea relație dintre stat și mediul de afaceri poate pune în pericol locuri de muncă și investiții importante, de care România are mare nevoie.

Consider că este esențial ca noul Guvern să se așeze la masa dialogului cu mediul de afaceri, pentru că orice schimbări fiscale sau măsuri sociale, indiferent de amploarea și importanța lor, nu pot căpăta sens decât prin consultări și dezbateri, prin evaluări riguroase în privința impactului economic, care să ofere garanția că economia nu va avea de suferit.

Doamnelor și domnilor,

Așa cum am spus și în alte rânduri, sectorul IMM-urilor este coloana vertebrală a unei economii dinamice și prospere. În România, IMM-urile au progresat semnificativ în ultima perioadă. Cu toate acestea, densitatea antreprenorială a economiei noastre ne plasează în continuare pe ultimele locuri din Uniunea Europeană, cu 2,2 IMM-uri la 100 de locuitori, în timp ce media europeană este dublă, de 4,5 IMM-uri la 100 de locuitori.

Deși intențiile antreprenoriale sunt pozitive în România, fiind situate la un nivel superior comparativ cu Uniunea Europeană, trebuie să găsim soluții prin care intențiile să nu rămână doar la stadiul de planuri, iar ritmul înființării de noi firme să crească sănătos.

Totodată, este timpul ca IMM-urile să facă din accesarea fondurilor europene o prioritate. Este însă îngrijorător faptul că circa 80% dintre IMM-uri nici nu intenționează să acceseze fondurile structurale, așa cum arată și evaluările dvs. Tocmai de aceea avem nevoie de reglementări stabile, acces facil și transparent, precum și de susținere din partea organismelor care gestionează fonduri europene, în raport cu sugestiile și preocupările mediului de afaceri.

O altă direcție în care merită să facem eforturi, pentru recuperarea decalajelor față de țările Uniunii Europene, este creșterea gradului în care IMM-urile dezvoltă și utilizează inovații. În economia viitorului, creativitatea este cel mai valoros activ în dobândirea progresului economic. Am speranța că inovația va deveni și cea mai importantă provocare a IMM-urilor românești. Inovația va susține creșterea companiilor și internaționalizarea antreprenoriatului românesc, mai ales că România dispune de un potențial imens de inovație și creativitate.

În încheiere, doresc să menționez consultările pe care le-am avut cu mediul de afaceri în cadrul Proiectului de țară, care mi-au întărit convingerea că trebuie reclădit parteneriatul dintre stat și mediul de afaceri. Oamenii de afaceri și mediul economic, în general, trebuie să devină un partener de dialog real în dezbaterea politicilor publice.

În acest sens, vă încurajez să rămâneți în continuare în slujba antreprenoriatului românesc și vă asigur de întreaga mea susținere, pentru ca antreprenoriatul românesc să se întărească prin competitivitate și inovație. Vă doresc mult succes în toate proiectele dumneavoastră!

Vă mulțumesc!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel