Klaus Iohannis, analizat în Bloomberg: Plusuri și minusuri ale noului președinte

Un comentariu din Bloomberg News online analizează situația în care se află noul președinte al României, Klaus Iohannis. Perceput în ţară ca un om echilibrat, care face lucruri fără să spună prea multe, Klaus Iohannis s-a angajat duminică, la învestire, să stimuleze creşterea economică, să reducă birocraţia şi să lupte împotriva corupţiei, notează publicația de peste Ocean.

"Există un val puternic de aşteptări de la el", a declarat pentru Bloomberg Michael Taylor, de la Oxford Analytica, o firmă de consultanţă strategică. "El este eroul momentului, dar puterile sale constituţionale sunt limitate", a avertizat Taylor cu privire la noul preşedinte român, care a obţinut duminică dreptul să numească judecători şi să stabilească politica externă a României, principalele atribuţii ale şefului statului.

Al cincilea preşedinte de la căderea comunismului s-a instalat la putere după o campanie electorală umbrită de scandaluri de corupţie în cadrul partidului premierului Victor Ponta, în urma unor îndemnuri adresate Bucureştiului de către Uniunea Europeană de a lupta mai puternic împotriva acestui fenomen, notează agenția de știri americană. Klaus Iohannis a inclus între priorităţile sale această luptă, alături de Educaţie şi Sănătate, în discursul de la învestirea în funcţie.

Vezi și: Iohannis, PRIMELE imagini de la recepția privată Cotroceni

În ziua de după anunţarea rezultatului alegerilor prezidenţiale, el a cerut Parlamenului să ridice imunitatea aleşilor investigaţi pentru corupţie, iar măsura a fost aprobată în câteva ore, aminteşte Bloomberg, care apreciază că triumful pe care l-a obţinut noul președinte a "zguduit" coaliţia aflată la putere, pe care Ponta, contracandidatul său înfrânt, s-a gândit s-o consolideze printr-o remaniere.

Un minus al lui Iohannis

Unul dintre lucrurile pentru care este criticat Klaus Iohannis, primul membru al unei minorităţi etnice devenit preşedinte, este lipsa de vervă în discursul public, mai scrie Bloomberg, notând că el a răspuns veştii că a fost ales în funcţia de şef al statului, la un miting, spunându-le susţinătorilor" "vreau să le mulţumesc celor care m-au votat, iar acum sunt pregătit să merg la serviciu".

"Chiar şi aşa, abordarea sa reprezintă o gură de aer proaspăt pentru mulţi", conchide publicația de peste Ocean, citată de Mediafax.

Vezi și: Klaus Iohannis, criticat de unul dintre cei mai mari români

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel