Klaus Iohannis a promulgat Legea de modificare a Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a semnat,  sâmbătă, Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și campaniilor electorale, se arată într-un  un comunicat al  Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis  solicitase Parlamentului reexaminarea acestei legi. Reexaminarea legii pentru modificarea și completarea Legii 334 a fost aprobată miercuri de plenul Camerei Deputaților.

Deputații au adoptat reexaminarea, cu amendamente, cu 296 voturi "pentru", șase voturi "împotrivă" și 15 abțineri.

Potrivit unui amendament formulat de către Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru modificarea legilor electorale, partidele politice pot contracta împrumuturi în bani numai prin acte autentice notariale, sub sancțiunea nulității absolute, însoțite de documente de predare-primire, în contract prevăzându-se modul și termenul de restituire a acestora. Termenul de restituire nu poate fi mai mare de trei ani.

Citește și: Klaus Iohannis, despre votul prin corespondență: Sunt nemulțumit

De asemenea, împrumuturile în bani și restituirea acestora se pot face numai prin virament bancar iar împrumuturile în bani care nu sunt restituite în termenul prevăzut în contract se constituie în donații.

Pe 10 aprilie, președintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale "atât sub aspectul concordanței cu principiile și normele constituționale referitoare la partidele politice, cât și sub aspectul clarității normelor juridice".

Șeful statului solicita, printre altele, clarificarea normelor care privesc împrumuturile acordate partidelor de persoane fizice și juridice, donațiile, controlul finanțării, precum și clarificarea unor prevederi "susceptibile a încălca principiul pluralismului politic". În context, acesta adaugă în cererea de reexaminare că împrumuturile ca sursă de finanțare ar fi putut fi reglementate într-o secțiune distinctă în cadrul Capitolului II intitulat "Finanțarea privată".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel