Klaus Iohannis, indecis cu privire la noul premier. Bogdan Chirieac: E de imagine. Lucrurile s-au blocat aici

Foto: Administrația Prezidențială
Foto: Administrația Prezidențială

Analistul politic Bogdan Chirieac a explicat declarațiile făcute de preşedintele Klaus Iohannis după consultările pe care le-a avut cu partidele politice, în vederea desemnării unui nou premier. 

”Eu am văzut în ultimele ore, derapajele verbale ale comunicatorilor USR-PLUS și mă gândesc tot mai mult că președintele Iohannis ar putea să fie în situația președintelui Traian Băsescu în 2008. Când tot așa, atunci PDL-ul a avut doi parlamentari în plus, nu se prefigura o coaliție PDL - PSD, dar acum mă gândesc că dacă USR-PLUS va merge în continuare pe aceste tente extremiste, uneori ilogice, s-ar putea ca președintele să facă ce a făcut Traian Băsescu în 2008. Un Guvern de uniune națională PNL-PSD. În niciun caz conducerea Guvernului nu va fi dată PSD-ului. Și din declarația din această seară unde nu a mai spus: ”bine că PSD-ul e afară, nu există, trebuie conturată o majoritate de centru-dreapta”. Președintele a fost foarte atent la cuvintele pe care le-a folosit și a spus: ”avem rezultatele finale, convoc Parlamentul pe 21, va fi nevoie de o nouă rundă de negocieri”. Deci foarte important acest lucru pentru că USR, partid de 15%, dorește să fie la paritate cu PNL-ul. O să spuneți că PNL-ul are 25%. Nu e că are 25%, ci îl are și pe președintele Iohannis, ceea ce din punct de vedere al greutății politice, iată compensează scorul partidelor la ultimele alegeri”, a declarat Bogdan Chirieac la România TV. 

De ce s-au blocat negocierile?

”Negocierile s-au blocat pentru că USR cere președinția Camerei Deputaților pentru Dan Barna și PNL pentru Ludovic Orban. Dacă domnul Barna era senator se încheiau negocierile pentru că i s-a oferit președinția Senatului, dar amândoi liderii politici doresc această funcție care nu înseamnă mare lucru, dar e de imagine. Lucrurile s-au blocat aici și sunt blocate de USR. USR nu e conștient că cel care are în final decizia e președintele Iohannis. Ideea e că dacă USR va continua pe aceeași linie radicală nu este exclus ca președintele să ceară un Guvern de uniune națională în jurul PNL, dar cu PSD și UDMR”, a mai declarat Bogdan Chirieac.

Cine va conduce Guvernul?

În cadrul intervenției, Bogdan Chirieac a explicat și dacă Guvernul va fi condus de un reprezentant PSD, mai exact de profesorul Alexandru Rafila. 

”Nu sunt șanse ca Guvernul să fie condus de Alexandru Rafila, nu cred lucrul acesta. Cred că dacă va fi un astfel de Guvern (de uniune națională) premierul va fi generalul Nicolae Ciucă, cel care a fost preferat de la bun început de președintele Iohannis. Văd că nici propunerea cu domnul Cîțu nu l-a încântat prea tare pe domnul președinte. Nu a făcut niciun fel de referire la Florin Cîțu”, a susținut Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel