Kelemen Hunor, decizie după consultările cu Orban privind susținerea noului Guvern

Kelemen Hunor FOTO AGERPRES
Kelemen Hunor FOTO AGERPRES

Preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România, Kelemen Hunor, a afirmat joi că o eventuală susţinere a unui guvern sub conducerea liberalului Ludovic Orban va fi stabilită de grupurile parlamentare UDMR, fiind necesar şi un acord scris. 

'Noi, de fiecare dată, când ne înţelegem pe susţinere parlamentară - sigur când suntem în coaliţie e o altă discuţie -, atunci facem şi un acord scris. Din punctul nostru de vedere, asta ar fi soluţia optimă, soluţia cea mai bună: un acord scris. Am vorbit să ne gândim, eventual, şi la un acord scris. Nu am luat o decizie, nici noi, nici colegii din PNL, dar eu am experienţa din politica românească nu prea lungă, de 20 de ani, (...) şi acordurile scrise de foarte multe ori sunt încălcate. E bine, totuşi, să ai un acord scris', a spus Kelemen Hunor, la Parlament, după consultările avute cu premierul desemnat Ludovic Orban.

El a evidenţiat că UDMR a solicitat să nu mai fie date ordonanţe de urgenţă în ceea ce priveşte legile Justiţiei, privind sistemul electoral, înainte de alegerile locale şi parlamentare din 2020, şi fără asumarea răspunderii în faţa Parlamentului.

'Credem că trebuie să continuăm aceste discuţii. Vom prezenta grupurilor noastre, săptămâna viitoare, tot ceea ce am discutat azi. Nu am promis sprijin, pentru că nivelul de încredere între UDMR şi PNL este la un nivel scăzut din cauza celor întâmplate anii trecuţi şi de aceea e nevoie de discuţii foarte sincere şi (...) aprofundate ca să vedem ce vrea să facă guvernul, dacă are nevoie de sprijinul nostru', a adăugat liderul unional. Kelemen Hunor a precizat că în cadrul întâlnirii s-a discutat şi despre 'problemele reale cu care se confruntă ţara: economie, buget, fiscalitate, investiţii sau lipsa investiţiilor şi tot ceea ce înseamnă pentru anul 2020 perspectiva fiscal-bugetară-economică'.

'Aici, în mare măsură, am putea ajunge la un numitor comun, pentru că şi noi suntem interesaţi de o rectificare foarte rapidă pentru că multe autorităţi locale şi multe instituţii nu au cum să închidă anul cu acest buget. Noi am vrea ca până în 10 - 15 decembrie să existe un proiect de buget pe masa Parlamentului şi pentru anul viitor să se schimbe puţin filosofia bugetară. (...) Noi am solicitat, eventual, să se gândească să ceară 2 miliarde de euro de la POIM - POR pe baza principiului flexibilităţii. Acelaşi lucru l-am sugerat şi actualului ministru de Finanţe, dar nu au acceptat. În POR sunt deja proiecte analizate, eligibile, dar fără finanţare. (...) Autorităţile locale au nevoie de aceşti bani. Am discutat despre OUG 114 şi de modificările care trebuie făcute. (...) Aici suntem foarte aproape de a vedea lucrurile foarte - foarte asemănător', a mai spus preşedintele UDMR, care a solicitat alocarea unui procent de 6% din PIB pentru educaţie 'pentru că este o investiţie în viitor', conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel